Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Chłodnik z botwinki

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Najlepszy na letni obiad i szybką kolację. Chłodnik z botwinki, czyli król wakacyjnego stołu. Czy można go jednak zrobić nie używając śmietany, jogurtu czy kefiru? Można i smakuje równie pysznie jak wersja z mlecznymi dodatkami.

Składniki

  • 300 ml bulionu
  • 300 ml napoju owsianego
  • Pęczek botwinki
  • Świeży koperek
  • Sok z ½ cytryny
  • Szczypta soli

chłodnik z botwinki w miseczce

Wykonanie chłodnika

  1. Botwinkę dokładnie umyć, obrać i pokroić na drobną kostkę. Można skroić również liście.
  2. Koperek pokroić.
  3. Połączyć w garnku bulion oraz napój owiany i dodać botwinkę wraz z koperkiem.
  4. Dolać soku z cytryny, delikatnie posolić i gotować ok 40 minut.
  5. Po ugotowaniu udekorować chłodnik resztą świeżego koperku.

więcej przepisów dla alergików znajdziecie tutaj