Składniki na zapiekankę:
- 200 g piersi z indyka
- 3 ziemniaki
- 1 mały kalafior
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
Składniki na beszamel:
- 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 i ½ szklanki napoju owsianego
Wykonanie:
- Mięso pokroić w kostkę i poddusić na patelni.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki i ugotować.
- Brokuł rozdzielić na różyczki i również ugotować.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ziemniaki i kalafior odcedzić.
- Gotowe mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać ugotowane ziemniaki, kalafior, pokrojoną w kostkę paprykę i zeszkloną cebulę z czosnkiem.
- Wlać napój owsiany do rondelka, dodać olej, mąkę, gałkę muszkatołową i zagotować. Beszamel należy ciągle mieszać, aby się nie przypalił.
- Gdy roztwór osiągnie wymaganą gęstość, zdjąć z pieca i wyłożyć na wierzchu zapiekanki.
- Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C w opcji góra- dół i piec przez ok 25 minut.
więcej przepisów dla alergików znajdziecie w linku https://strefaalergii.pl/ekspert/wioleta-brzezina/