Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Na zimowe obiady poleca się zapiekanka ziemniaczana z beszamelem. Idealna dla osób z alergią na mleko i jajko. Zaznaczamy od razu, że zakochają się w niej również osoby bez alergii. Dlaczego? Bo jest pyszna!

Składniki na zapiekankę:

  • 200 g piersi z indyka
  • 3 ziemniaki
  • 1 mały kalafior
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka

Składniki na beszamel:

  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 i ½ szklanki napoju owsianego

Wykonanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę i poddusić na patelni.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki i ugotować.
  3. Brokuł rozdzielić na różyczki i również ugotować.
  4. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Ziemniaki i kalafior odcedzić.
  6. Gotowe mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać ugotowane ziemniaki, kalafior, pokrojoną w kostkę paprykę i zeszkloną cebulę z czosnkiem.
  7. Wlać napój owsiany do rondelka, dodać olej, mąkę, gałkę muszkatołową i zagotować. Beszamel należy ciągle mieszać, aby się nie przypalił.
  8. Gdy roztwór osiągnie wymaganą gęstość, zdjąć z pieca i wyłożyć na wierzchu zapiekanki.
  9. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C w opcji góra- dół i piec przez ok 25 minut.

więcej przepisów dla alergików znajdziecie w linku https://strefaalergii.pl/ekspert/wioleta-brzezina/