Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Pudding czekoladowy z sosem porzeczkowym

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Mamy dla Was przepis, który skradł nasze serca i podniebienia. Kremowy, słodki pudding czekoladowy z lekko kwaśnym sosem. Czego można chcieć więcej? Można jeszcze oczekiwać, żeby był bez mleka i jajek. I jest.

Składniki puddingu czekoladowego

  • 250 ml napoju migdałowego
  • 100 ml mleczka kokosowego (twardej części)
  • 1 płaska łyżka agar
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 garść czerwonej porzeczki

Wykonanie:

  1. Napój migdałowy połączyć z agarem oraz skrobią ziemniaczaną, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zagotować.
  2. Dodać kakao oraz mleczko kokosowe. Ponownie zagotować.
  3. Przełożyć do pucharka i wstawić do lodówki, aby stężało.
  4. Czerwoną porzeczkę opłukać, umieścić w małym garnku, dodać 2 łyżki wody, cukier i zagotować ciągle mieszając. Ostudzić sos. Polać nim pudding.

więcej przepisów dla alergików znajdziecie tutaj