Przepisy świąteczne pełne smaku - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Przepisy świąteczne pełne smaku

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Święta dla osoby z alergią pokarmową mogą być bardzo kłopotliwe. Nie rozwiążemy wszystkich problemów, ale mamy dla Was świąteczne przepisy odpowiednie dla tych, którzy unikają jaj i mleka. Polecamy!

Krem z pieczonych buraków, czyli przepisy świąteczne w nowej odsłonie

Przepisy świąteczne, krem z burakaSkładniki:

  • 3 większe buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy do pieczenia
  • 2 ziemniaki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml zakwasu z buraków
  • Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • Szczypta sproszkowanego imbiru

Wykonanie:

  • Buraki i ziemniaki umyć i pokroić na grubsze talarki. Obtoczyć w oleju razem z ząbkami czosnku, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół przez ok 60 minut.
  • Wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, umieścić w blenderze kielichowym i dodać resztę składników.
  • Zblendować na krem.

Kluski z makiem

Przepisy świąteczne, kluski z makiemSkładniki:

  • 2 garści makaronu ryżowego typu wstążki
  • ½ szklanki mielonego maku
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Makaron ugotować wedle instrukcji z niewielką ilością soli. Odcedzić.
  • Mak, migdały, skórkę z pomarańczy, olejek waniliowy i płynny miód razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Wymieszać razem z makaronem.

Ciasto piernikowe ze śliwkami – przepisy świąteczne bez jajek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej
  • ½ szklanki karobu
  • 1 szklanka napoju owsianego typu Barista
  • 3 średnio dojrzałe banany
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
  • 1/3 szklanki oliwy do pieczenia
  • 3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1o sztuk miękkich suszonych śliwek
  • 10 sztuk miękkich suszonych daktyli

Wykonanie:

  • Siemię lniane wymieszać z woda i poczekać, aż będzie mieć konsystencję zwartego kisielu.
  • Banany obrać i pognieść na pulpę.
  • Mąkę przeciąć przez sitko, dodać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone na kawałki suszone owoce, pulpę bananową, siemię lniane, olej i napój owsiany.
  • Wymieszać razem na gładką masę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza w opij góra-dół i piec przez 60 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.

Pierniczki

Przepisy świąteczne, pierniczkiSkładniki:

  • 3 i ½ szklanki mąki tortowej orkiszowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu daktylowego
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanego kardamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanka oliwy do pieczenia

Wykonanie:

  • Mąkę orkiszową przesiać przez sitko, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Dodać resztę suchych składników i wymieszać.
  • Dodać mokre składniki, połączyć razem i wyrabiać do uzyskania zwartego ciasta.
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i wyciąć z nich foremkami różne kształty.
  • Pierniczki ułożyć w 1 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
  • Udekorować lukrem lub roztopioną gorzką czekoladą i skórką pomarańczową.