Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 40 g suszonych podgrzybków
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 cebula
- Szczypta soli
- 300 ml napoju owsianego
- 2 łyżeczki mąki jaglanej + 100 ml wody
Wykonanie:
Sos grzybowy:
- Dzień wcześniej grzyby należy przepłukać na sitku i umieścić w naczyniu do namoczeniaw wodzie na całą noc. Rano grzyby należy ponownie przepłukać na sitku i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę.
- Dodać pokrojone grzyby, sól i chwilę dusić pod przykryciem.
- Dodać napój owsiany i gotować pod przykryciem do miękkości grzybów.
- Mąkę jaglaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się grzybów, by zagęścić sos.
Jaglane kopytka:
- Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni lub w suchym garnku, by pozbyć się goryczy.
- Ugotować na sypko z niewielką ilością soli.
- Przestudzić i zblendować na gładką masę. Dodać skrobię ziemniaczaną i połączyć razem.
- Uformować kopytka i wrzucić do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować jeszcze przez 8-10 min.
- Podawać polane sosem grzybowym.