Panna cotta z mleczkiem kokosowym - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Panna cotta z mleczkiem kokosowym

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Pyszny, słodki deser, bez mleka krowiego, ale za to z mleczkiem kokosowym. Do tego lekko kwaśne owoce i świetna przekąska na letnie dni gotowa. Polecamy!

Składniki

kokos i mleczko kokosowe w butelceProdukty na 2 porcje:

  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 18 g
  • 1 czubata łyżeczka agaru
  • 2 owoce marakui

Wykonanie:

  1. Mleczko kokosowe umieścić w rondelku.
  2. Dodać cukier waniliowy, agar i wymieszać.
  3. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając.
  4. Roztwór przelać do małych filiżanek, ostudzić.
  5. Umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.
  6. Gdy Pana cotta odpowiednio stężeje, wyjąć ostrożnie przewracając do góry dnem filiżankę.
  7. Wyjąc miąższ marakui i udekorować nim pana cottę.

Więcej przepisów na dania dla osób z alergiami znajdziecie w linku