Strefa Alergii | Trendy w alergii

Olej roślinny – przyjaciel czy wróg?

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-27
Do przeczytania w 6 minut
Wzrost liczby alergii na nasiona oleiste rodzi coraz więcej pytań dotyczących bezpieczeństwa stosowania olejów z nich wytworzonych. Czy osoby uczulone na nasiona rzepaku, słonecznika czy sezamu mogą bez obaw sięgać po oleje roślinne? W tym artykule przyjrzymy się potencjalnym zagrożeniom oraz możliwym alternatywom dla osób z nadwrażliwościami na rośliny oleiste.

Olejowy boom – nasiona oleiste w diecie

W ostatnich latach nasiona oleiste zdobywają popularność w diecie ludzi na całym świecie [1]. Są one cennym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, co sprawia, że stanowią kluczowy składnik zdrowego odżywiania. Do najpopularniejszych w Europie należą rzepak i słonecznik [2]. Rośnie również popularność sezamu.

Wykorzystuje się je w różnych gałęziach przemysłu. Stanowią główny składnik olejów roślinnych, są dodawane do wyrobów piekarniczych, można je znaleźć w wielu przekąskach, a także w kosmetykach i farmaceutykach.

Wzrost ich popularności skutkuje częstszym występowaniem alergii na te nasiona [1]. W kwietniu 2021 roku sezam został uznany za 9. główny alergen pokarmowy.

Olej, ziarna i słonecznik

Olej roślinny – rodzaje i proces rafinacji

Olej roślinny, który trafia do naszej kuchni, może być wytwarzany na dwa główne sposoby: poprzez tłoczenie na zimno lub rafinację.

  • Tłoczenie na zimno to proces mechaniczny, który odbywa się w niskiej temperaturze, co pozwala zachować naturalne składniki odżywcze (witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe). Dzięki temu oleje tłoczone na zimno charakteryzują się wyrazistym smakiem i aromatem, ale są mniej stabilne i mają krótszy okres przydatności do spożycia. Znajduje się w nich również większa liczba białek, które mogą odpowiadać za reakcje nadwrażliwości.
  • Z kolei rafinacja to bardziej złożony proces, który obejmuje intensywną obróbkę termiczną. W wyniku rafinacji oleje stają się klarowne, neutralne w smaku i zapachu oraz bardziej stabilne podczas przechowywania i gotowania. Cechują się również mniejszą zawartością białek [3].

Oliwa jako dodatek do pieczywa

Olej słonecznikowy – bezpieczny dla osób z alergią?

Uczulenia na nasiona słonecznika są rzadkie. Częstość ich występowania w Europie waha się od 0% w Islandii do 4,8% we Francji [4]. Szczególnie narażeni na alergię na słonecznik są hodowcy ptaków oraz osoby pracujące w przemyśle związanym z wytwarzaniem oleju słonecznikowego. Źródłem alergenów w słoneczniku jest zarówno jego pyłek, jak i nasiona.

Naukowcy przeprowadzili badanie sprawdzające wpływ etapów rafinacji na zawartość białka alergennego w oleju słonecznikowym. Wykazało ono, że w oleju rafinowanym występuje ok. 98% mniej białka niż w oleju przed obróbką termiczną. Może to sugerować, że spożywanie rafinowanego oleju słonecznikowego przez osoby z alergią jest bezpieczniejsze. Natomiast istnieją sprzeczne dowody dotyczące tolerancji oleju przez pacjentów. Niektóre publikacje ją potwierdzają, jednak pojawiają się również doniesienia o gwałtownych reakcjach nadwrażliwości po spożyciu oleju z nasion [1,5].

Czy olej rzepakowy może być alergenny?

Rzepak jest ważnym źródłem oleju jadalnego. Wzrost jego spożycia może być skutkiem zakłóceń w dostawie oleju słonecznikowego ze względu na konflikt zbrojeniowy w Ukrainie. Olej uchodzi za rzadko wywołujący alergie, ale może zawierać białka alergenne, szczególnie używany w formie nierafinowanej. Nie zidentyfikowano jeszcze głównych alergenów rzepaku. W oleju rzepakowym tłoczonym na zimno wykryto obecność białek zapasowych, których nie stwierdzono w oleju rafinowanym. Jednym z tych białek jest krucyferyna, która występuje także w gorczycy. Może ona powodować reakcje krzyżowe, czyli objawy alergii u osób uczulonych na gorczycę po spożyciu oleju rzepakowego tłoczonego na zimno [3,6].

Olej na tle pola rzepaku

Z Dalekiego Wschodu – alergia na olej sezamowy

Sezam jest uprawiany w Indiach, Stanach Zjednoczonych, Chinach oraz w innych krajach Azji i Ameryki Łacińskiej. Dania zawierające nasiona sezamu są powszechne szczególnie w kuchni bliskowschodniej i dalekowschodniej, niemniej jednak zyskują na popularności również w pozostałych częściach świata. Należą do nich m.in. przekąski takie jak chałwa oraz sosy sałatkowe z tahini. Dodatkowo nasiona sezamu zawierają około 50–60% oleju, który znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym i kosmetycznym.

Olej sezamowy stosowany do gotowania jest zazwyczaj nierafinowany. Pozwala to zachować jego smak. Natomiast rafinowany olej sezamowy używany w lekach jest zwykle niealergenny, chyba że został zanieczyszczony śladowymi ilościami białek [7]. Ponadto w oleju sezamowym zidentyfikowano alergeny takie jak sezamol i sezamina. Mogą one odpowiadać za wystąpienie opóźnionego kontaktowego alergicznego zapalenia skóry. Objawy ujawniają się po kilku godzinach, a nawet dniach od kontaktu skóry z alergenem. Należą do nich obrzęk, zaczerwienienie oraz pęcherze skórne [1].

Sezam i olej sezamowy

Olej roślinny – alternatywy

Wybór odpowiedniego oleju w kuchni zależy w dużej mierze od naszych alergii i indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Osoby z alergią na rzepak, słonecznik i sezam oraz nietolerancją olei powstałych z tych nasion muszą szukać źródeł tłuszczy w innych produktach, które nie będą powodować u nich objawów. Istnieje wiele zdrowych i smacznych alternatyw, które mogą zastąpić oleje używane przez nich wcześniej.

Oliwa z oliwek może być dobrym wyborem szczególnie dla osób szukających tłuszczów o wysokiej wartości odżywczej i korzystnym wpływie na zdrowie serca. Obniża poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy, działa przeciwcukrzycowo oraz wspomaga regenerację tkanki nabłonkowej [8].

Olej lniany, bogaty w kwasy omega-3, ma liczne właściwości zdrowotne: przeciwzapalne, żółciopędne, wspomagające wzrost włosów oraz paznokci. Jego stosowanie może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi oraz wspierać leczenie różnych dolegliwości skórnych i przewodu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość omega-3 powinno się jednak stosować go w zrównoważonej diecie, aby uniknąć niekorzystnego stosunku kwasów tłuszczowych.

Kwitnący len

Olej z pestek dyni zawiera 60–80% kwasów tłuszczowych nienasyconych, wiele witamin (A, D2, E, K oraz B1, B2, B3, B6, H) i minerałów. Choć ma korzystne właściwości energetyczne, wysoka zawartość kwasów omega-6 wymaga równoważenia go w diecie np. olejem lnianym lub rybami bogatymi w kwasy omega-3 [9].

Nie są to produkty hipoalergiczne, tylko przykłady alternatyw dla popularnych olei używanych w życiu codziennym. Możliwość wykorzystania ich zależy od indywidualnego profilu uczulenia danej osoby.

Co ciekawe, istnieją oleje, których używanie może okazać się pomocne w łagodzeniu objawów alergii lub atopowego zapalenia skóry. Należy do nich np. olej z czarnuszki, który wykazuje działanie łagodzące, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.

Dominik Drobek

[1] A. Patel and S. L. Bahna, “Hypersensitivities to sesame and other common edible seeds,” Allergy, vol. 71, no. 10, pp. 1405–1413, Oct. 2016, doi: 10.1111/all.12962.

[2] Eurostat – Statistics Explained, “Agricultural production – crops.” Accessed: Aug. 05, 2024. [Online]. Available: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Agricultural_production_-_crops

[3] E. and R. D. F. Risk Assessment Unit Science and F. Risk Assessment Team Science Division, “Rapid Risk Assessment: What is the risk in terms of allergy to UK consumers if sunflower oil is substituted in food with refined rapeseed oil without rapeseed being labelled on the packaging?,” 2022.

[4] C. Galleani, M. Diéguez, B. Cabanillas, C. Martín-Arriscado Arroba, A. Enríquez-Matas, and J. Crespo, “Sunflower (Helianthus annuus) Seed Allergy,” Journal of Investigational Allergy and Clinical Immunology, vol. 35, no. 1, Dec. 2023, doi: 10.18176/jiaci.0965.

[5] J. An, “Anaphylaxis to Sunflower Seed with Tolerance to Sunflower Oil: A Case Report,” Medicina (B Aires), vol. 57, no. 7, p. 661, Jun. 2021, doi: 10.3390/medicina57070661.

[6] A. Hartwig and MAK Commission, “Triglycerides (lard oil, palm oil, rapeseed oil, soybean oil) MAK Value Documentation – Translation of the German version from 2022”.

[7] C. Alonzi, P. Campi, F. Gaeta, F. Pineda, and A. Romano, “Diagnosing IgE-mediated hypersensitivity to sesame by an immediate-reading ‘contact test’ with sesame oil,” Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 127, no. 6, pp. 1627–1629, Jun. 2011, doi: 10.1016/j.jaci.2011.01.050.

[8] M. Mastej, “Dobrodziejstwa oliwy z oliwek.” Accessed: Aug. 05, 2024. [Online]. Available: https://hipoalergiczni.pl/dobrodziejstwa-oliwy-oliwek/

[9] M. Mastej, “Przegląd najzdrowszych olejów”, Accessed: Aug. 05, 2024. [Online]. Available: https://hipoalergiczni.pl/przeglad-najzdrowszych-olejow/