Burger bezglutenowy - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Burger bezglutenowy

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Burger bezglutenowy to wyzwanie kulinarne, któremu niełatwo sprostać. Na szczęście są sposoby, dzięki którym bez dodatku glutenu można upiec puszystą i chrupiącą bułkę. Potem wystarczy już tylko dobrać ulubione dodatki. Sekretnym składnikiem, który pozwala tworzyć wyjątkowo udane bezglutenowe wypieki jest... babka jajowata.

Co będzie potrzebne?

Składniki do bułek:

  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 150 g skrobi ziemniaczanej,
  • 400 ml wody,
  • 100 ml mleka 1,5%,
  • 3 łyżeczki łuski babki jajowatej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki) cukru,
  • 7 g (opakowanie) suszonych drożdży,
  • 1/2 jajka,
  • 1 łyżka sezamu.

Bułki do burgerów bezglutenowych

Składniki do kotletów i inne dodatki:

  • 100 g mielonego mięsa wołowego 15%,
  • 2 plastry pomidora,
  • 2 plastry ogórka,
  • 3 plastry cebuli,
  • 3 plastry mozzarelli light,
  • 3 liście sałaty rzymskiej,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżka majonezu (bezglutenowego),
  • 2 łyżki ketchupu (bezglutenowego),
  • 1/2 jaja,
  • sól, pieprz (szczypta),
  • ząbek czosnku.

Jak przygotować burgery bezglutenowe?

Bułki do burgerów:

  1. Wszystkie mąki wymieszać w misce, dodać suszone drożdże oraz sól.
  2. Babkę jajowatą zalać 400 ml ciepłej wody, dodać cukier i odczekać 10 minut.
  3. Napęczniałą babkę z wodą wlać do miski z mąkami. Dodać mleko oraz oliwę z oliwek.
  4. Ciasto wyrabiać, aż składniki się połączą. Odstawić na około 30 minut, żeby ciasto wyrosło.
  5. Ręce zwilżyć oliwą i uformować sześć płaskich bułeczek. Na wierzchu posmarować je roztrzepanym jajem i posypać nasionami sezamu.
  6. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Burgery z dodatkami:

  1. Na oliwie podsmażyć plastry cebuli oraz przekrojoną na pół bułkę.
  2. Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem, solą i połową jaja.
  3. Uformować kotlety i usmażyć je na patelni.
  4. Podsmażoną bułkę posmarować majonezem i ketchupem. Następnie na jedną połówkę nałożyć świeże warzywa, a na drugą mięso, plastry cebuli oraz ser.

Burger bezglutenowy – tabela wartości odżywczych

Kalorie, makroskładniki, alergeny (burger z dodatkami)Wartość
Zawartość białka53 g
Zawartość tłuszczów45 g
Zawartość węglowodanów51 g
Kaloryczność862 kcal
Alergenymleko, jaja, sezam, ciecierzyca