Co będzie potrzebne?
Składniki do bułek:
- 200 g mąki z ciecierzycy,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 150 g skrobi ziemniaczanej,
- 400 ml wody,
- 100 ml mleka 1,5%,
- 3 łyżeczki łuski babki jajowatej,
- 2 łyżeczki soli,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki) cukru,
- 7 g (opakowanie) suszonych drożdży,
- 1/2 jajka,
- 1 łyżka sezamu.
Składniki do kotletów i inne dodatki:
- 100 g mielonego mięsa wołowego 15%,
- 2 plastry pomidora,
- 2 plastry ogórka,
- 3 plastry cebuli,
- 3 plastry mozzarelli light,
- 3 liście sałaty rzymskiej,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1 łyżka majonezu (bezglutenowego),
- 2 łyżki ketchupu (bezglutenowego),
- 1/2 jaja,
- sól, pieprz (szczypta),
- ząbek czosnku.
Jak przygotować burgery bezglutenowe?
Bułki do burgerów:
- Wszystkie mąki wymieszać w misce, dodać suszone drożdże oraz sól.
- Babkę jajowatą zalać 400 ml ciepłej wody, dodać cukier i odczekać 10 minut.
- Napęczniałą babkę z wodą wlać do miski z mąkami. Dodać mleko oraz oliwę z oliwek.
- Ciasto wyrabiać, aż składniki się połączą. Odstawić na około 30 minut, żeby ciasto wyrosło.
- Ręce zwilżyć oliwą i uformować sześć płaskich bułeczek. Na wierzchu posmarować je roztrzepanym jajem i posypać nasionami sezamu.
- Piec ok. 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Burgery z dodatkami:
- Na oliwie podsmażyć plastry cebuli oraz przekrojoną na pół bułkę.
- Mięso mielone wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem, solą i połową jaja.
- Uformować kotlety i usmażyć je na patelni.
- Podsmażoną bułkę posmarować majonezem i ketchupem. Następnie na jedną połówkę nałożyć świeże warzywa, a na drugą mięso, plastry cebuli oraz ser.
Burger bezglutenowy – tabela wartości odżywczych
Kalorie, makroskładniki, alergeny (burger z dodatkami) | Wartość |
Zawartość białka | 53 g |
Zawartość tłuszczów | 45 g |
Zawartość węglowodanów | 51 g |
Kaloryczność | 862 kcal |
Alergeny | mleko, jaja, sezam, ciecierzyca |