Budyń waniliowy - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Budyń waniliowy

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Czas na słodkie chwile… Temu przepisowi nie da się oprzeć… Szukasz pysznego i sytego deseru, który przygotowuje się szybko i łatwo? Spróbuj budyniu waniliowego, bez mleka krowiego. Smacznego.

Składniki:

  • 250 ml napoju owsianego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

budyń waniliowy, przepis na budyń waniliowy, deser w pucharku, budyń waniliowy w pucharku z laską wanilii

Wykonanie:

  1. Wymieszać w rondelku napój owsiany z mleczkiem kokosowym
  2. Odlać ¾ szklanki i dodać mąki oraz cukier i ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszać rozcierając ewentualne grudki.
  3. Resztę napoju z mleczkiem zagotować. Kiedy zostaną doprowadzone do wrzenia, dodać powoli dolewając roztwór ze szklanki i energicznie mieszać, by zapobiec powstawaniu grudek. Można do tego celu użyć trzepaczki.
  4. Chwilę jeszcze gotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu.

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.