Strefa Alergii | Autor

Dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska

Specjalista chorób wewnętrznych, alergolog, profesor uniwersytetu w Klinice Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych w Bydgoszczy, sekretarz Oddziału Kujawsko-Pomorskiego Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Zainteresowania naukowe koncentruje wokół alergii pokarmowej, przede wszystkim w kontekście diagnostyki opartej o komponenty alergenowe z zastosowaniem różnych dostępnych komercyjnie metod, a także w oparciu o innowacyjne, eksperymentalne modele diagnostyczne. W Klinice zajmuje się diagnostyką alergii i nietolerancji pokarmowych, także w oparciu o podwójnie ślepą próbę prowokacji, kontrolowaną placebo. Jest autorem licznych publikacji naukowych, w czasopismach polskich i zagranicznych.

Wpisy eksperta:

Alergeny pokarmowe desktop imageAlergeny pokarmowe mobile
ABC Alergii
2024-06-26
Alergia pokarmowa to ogromny problem społeczny i ekonomiczny. Dieta eliminacyjna...
gotowanie, warzywa, żywność przetwarzana desktop imagegotowanie, warzywa, żywność przetwarzana mobile
ABC Alergii
2024-02-13
Pytanie zadane w tytule jest dość przewrotne. Warto na początek...
alergeny pokarmowe, na stole jajko, mleko, ryba, cytrusy, krewetki, alergia pokarmowa desktop imagealergeny pokarmowe, na stole jajko, mleko, ryba, cytrusy, krewetki, alergia pokarmowa mobile
ABC Alergii
2022-11-09
Alergia pokarmowa to niewątpliwie problem w krajach rozwiniętych. Nie jest...
śniadanie, widok z góry stołu, przetwarzanie żywności desktop imageśniadanie, widok z góry stołu, przetwarzanie żywności mobile
ABC Alergii
2022-08-09
W pierwszej części artykułu zastanawialiśmy się nad wpływem przechowywania i...