Dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Autor

Dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska

Specjalista chorób wewnętrznych, alergolog, adiunkt w Klinice Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych w Bydgoszczy, sekretarz Oddziału Kujawsko-Pomorskiego Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Zainteresowania naukowe koncentruje wokół alergii pokarmowej, przede wszystkim w kontekście diagnostyki opartej o komponenty alergenowe z zastosowaniem różnych dostępnych komercyjnie metod, a także w oparciu o innowacyjne, eksperymentalne modele diagnostyczne. W Klinice zajmuje się diagnostyką alergii i nietolerancji pokarmowych, także w oparciu o podwójnie ślepą próbę prowokacji, kontrolowaną placebo. Jest autorem licznych publikacji naukowych, w czasopismach polskich i zagranicznych.

Wpisy eksperta:

gotowanie, warzywa, żywność przetwarzanagotowanie, warzywa, żywność przetwarzana
ABC Alergii
2024-02-13
Pytanie zadane w tytule jest dość przewrotne. Warto na początek...
alergeny pokarmowe, na stole jajko, mleko, ryba, cytrusy, krewetki, alergia pokarmowaalergeny pokarmowe, na stole jajko, mleko, ryba, cytrusy, krewetki, alergia pokarmowa
ABC Alergii
2022-11-09
Alergia pokarmowa to niewątpliwie problem w krajach rozwiniętych. Nie jest...
śniadanie, widok z góry stołu, przetwarzanie żywnościśniadanie, widok z góry stołu, przetwarzanie żywności
ABC Alergii
2022-08-09
W pierwszej części artykułu zastanawialiśmy się nad wpływem przechowywania i...