Międzynarodowe Sympozjum Alergii na Pokarmy tradycyjnie odbyło się w Bydgoszczy. Organizatorzy zaprosili na wydarzenie już po raz trzynasty. Przyciągnęło lekarzy różnych specjalności, którzy na co dzień spotykają się z pacjentami z alergią pokarmową.
Sympozjum rozpoczęło się od części praktycznej. Warsztaty dotyczące diagnostyki alergii na orzeszka ziemnego poprowadziły prof. Natalia Sokołowska – Ukleja oraz dr hab. Emilia Majsiak.
Po zakończeniu warsztatów, Sympozjum oficjalnie otworzył prof. Zbigniewa Bartuzi, pomysłodawcę i szefa merytorycznego wydarzenia. W sesji inauguracyjnej wystąpili również prof. Anna Węgrzyn – Nowak z Nowego Jorku, prof. Ryszard Kurzawa oraz prof. Isabel Skypala z Londynu.
Sesja otwarcia dotyczyła nowości i kontrowersji w diagnozowaniu alergii pokarmowej. Kolejna sesja została poświęcona zespołowi pyłkowo – pokarmowemu. Zagadnienia rozprzestrzeniana się pyłków, diagnostyki molekularnej zespołu oraz leczenia i profilaktyki przybliżyli prof. Bolesław Samoliński, prof. Łukasz Błażowski oraz dr Iwona Poziomkowska – Gęsicka.
O najnowszych odkryciach w alergii pokarmowej mówili prof. Ewa Czarnobilska, prof. Natalia Ukleja – Sokołowska oraz prof. Paweł Majak. Specjaliści poświęcili również dużo miejsca anafilaksji. Zagadnienie poruszyli: dr Piotr Dąbrowiecki, prof. Barbara Rogala oraz prof. Jerzy Kruszewski. Uczestnicy dyskutowali także o próbie prowokacji. Argumenty „pro” i „contra” próbie prowokacji, jako testowi nie do zastąpienia wygłosili prof. Natalia Ukleja – Sokołowska oraz dr Adam Wawrzeńczyk. Nie zabrakło również zagadnień dotyczących wrodzonego obrzęku naczynioruchowego czy alergii na białka mleka krowiego.
Zagadki diagnostyczne i nie tylko
Drugi dzień również rozpoczął się od warsztatów. Nie zabrakło również sesji naukowych dotyczących, m.in. patomechanizmów alergii pokarmowej i jej genetycznego podłoża. Wykłady w tej części wygłosili prof. Krzysztof Pałgan oraz prof. Marcin Moniuszko. W części diagnostycznej głos zabrali prof. Paolo Matricardi, prof. Mieczysława Czerwionka- Szaflarska oraz dr Kinga Lis.
Kolejna z części Sympozjum została poświęcona alergiom i alergenom, m.in. alergii na sztuczne mięso, wieprzowinę oraz oleozyny. W tej sesji głos zabrali: prof. Andrea Horvath, dr hab. Emilia Majsiak, prof. Krzysztof Buczyłko oraz dr Kinga Lis.
Ostatnia część Sympozjum została poświęcona wpływowi immunoterapii na pyłki roślin na przebieg alergii pokarmowej. Odbyła się również wspólna sesja Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Sympozjum, już tradycyjnie, zakończyła prezentacja najciekawszych przypadków alergii pokarmowej, czyli zagadek diagnostycznych.
Agnieszka Kalinowska