Magazyn Strefa Alergii już dostępny! - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Wydarzenia

Magazyn Strefa Alergii już dostępny!

/ 5.

Do przeczytania w 5 minut
Wiedzieć więcej, to żyć lepiej. Trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Wiedzieć więcej o alergii pokarmowej, to żyć zdrowiej, bezpieczniej i bardziej komfortowo. I to właśnie temu zagadnieniu poświęciliśmy najnowsze wydanie Magazynu Strefa Alergii.

Rozpocznę od truizmu: jedzenie jest nam niezbędne do życia. Co nie oznacza, że jemy tylko po to, żeby zaspokoić głód. Zwracamy ogromną uwagę na smak, wygląd potraw, wokół przygotowania i spożywania posiłków stworzyliśmy całą kulturę.
Z tej perspektywy, tym większym problemem jest alergia pokarmowa. Jak wskazują badania, to ona ostatnio wiedzie prym wśród chorób alergicznych i co gorsza, nastręcza coraz więcej problemów diagnostycznych.
Co więc robić, gdy usłyszymy diagnozę: „alergia pokarmowa”? Kluczowa będzie edukacja. Im więcej wiemy, tym łatwiej nam unikać alergizujących pokarmów. Wiedza pozwoli nam też „nie przesadzać” i nie popadać w skrajności wykreślając od razu ze swojego menu większość pokarmów.

O alergii pokarmowej jak najwięcej

Trzeci numer Magazynu Strefa Alergii poświęciliśmy właśnie zagadnieniu alergii pokarmowej. Rozpoczynamy od Wielkiej Ósemki, czyli najczęściej uczulających alergenów. Dużo miejsca poświęciliśmy także modnemu ostatnio zagadnieniu, czyli nietolerancji glutenu. Warto sprawdzić jak dużej grupy z nas dotyczy i czy w każdym przypadku jedynym sposobem jest wykluczenie go z diety.
W numerze również dużo alergologicznych zagadek, niezwykła podróż do Miasta Dzieci, czyli Rabki – Zdrój, przepisy, porady i ciekawostki. To także numer, w którym przypominamy historię Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, które właśnie kończy 40 lat.

Zapraszamy do lektury!
Agnieszka Kalinowska
Redaktor naczelna
a.kalinowska@strefaalergii.pl

 

Kup Magazyn

Magazyn jest dostępny w sklepie Strefa Alergii.

Kupisz go klikając w link: Magazyn nr 2/2022

O czym piszemy w Magazynie Strefa Alergii?

TEMAT NUMERU:

Wielka ósemka alergenów pokarmowych

6 Oblicza alergii pokarmowej wczoraj i dziś

Alergia pokarmowa to niewątpliwie problem w krajach rozwiniętych. Nie jest „wynalazkiem” współczesnym, choć to właśnie w ostatnich dekadach jej częstość zaczęła gwałtownie rosnąć. Skąd się bierze, co najczęściej nas uczula i czy mamy szansę na skuteczne leczenie alergii pokarmowej?

10 Źródła białka czy źródła alergenów?

13 Niebezpieczne orzechy, czyli co się kryje pod skorupką

16 Alergeny soi i pszenicy, czyli wśród strączków i zbóż

Pszenicę bez wątpienia można uznać za jeden z podstawowych składników naszej diety. Choć od lat przebojem wchodzi do niej również soja. Obie rośliny uczulają stosunkowo często, na tyle, że znalazły się w wielkiej ósemce alergenów pokarmowych.

18 Morskie opowieści: alergie na ryby i skorupiaki

20 Menu pod kontrolą specjalisty

 

ALERGENY WZIEWNE:

23 Alergia na roztocze kurzu domowego. Jak z nią walczyć?

Są niewielkie, ale uciążliwe. Żyją z nami na co dzień, choć nie przez cały rok mają na nas identyczny wpływ. Objawy alergii na roztocze wzmacnia rozpoczęcie sezonu grzewczego. Kiedy kaloryfery robią się ciepłe, wówczas kurz z roztoczami unosi się wraz z ogrzanym powietrzem, a my zaczynamy kichać, kaszleć i pociągać nosem.

25 Roztocze STOP

27 Dieta w astmie. Jakie ma znaczenie?

 

ALERGIA NA GLUTEN I CELIAKIA:

30 Nietolerancja pokarmowa na gluten

35  Celiakia: choruje co 100 osoba!

Skoro jest to tak częsta, to wydawać by się mogło, że nie powinniśmy mieć problemu z jej diagnozowaniem. Otóż badania pokazują inaczej. A czas od wystąpienia pierwszych objawów do rozpoznania jest bardzo istotny.

 

NASI NAJMŁODSI:

38 Marsz alergiczny. Czy można go powstrzymać?

Wszystko z reguły rozpoczyna się od alergii pokarmowej. Później mogą do niej dołączyć problemy skórne, nieżyt nosa i astma. Tak może wyglądać marsz alergiczny u dziecka. Czy narastanie chorób alergicznych da się powstrzymać?

40 Jakie leki na alergię u dziecka i kobiety w ciąży?

42 Testy na alergię w pigułce

 

GOŚĆ STREFY ALERGII:

46 Prof. Marek Jutel

49 Anna Ben Drissi

O działalności Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, historii, współczesności i dalszych planach rozmawiamy z Anną Ben Drissi, Dyrektorem Zarządzającym PTA, Koordynatorem Koalicji na rzecz Leczenia Astmy.

52 Prezydenci mają głos. 40-lecie PTA

 

ALERGOLOG NICZYM DETEKTYW:

57 Rozwiązujemy alergologiczne zagadki

 

OBALAMY MITY:

60  Wapń na alergię? Nie działa

 

STREFA EKSPERTA

63 Czy żywność przetworzona sprzyja alergii pokarmowej?

Warto na początek zastanowić się nad tym, czym tak naprawdę jest żywność przetworzona. Trzeba także odpowiedzieć sobie, jaka jest rola człowieka w procesie produkcji żywności i jak te modyfikacje wpływają na zawartość alergenową danego pokarmu.

 

STREFA ALERGII W PODRÓŻY:

68 Rabka – Zdrój. Diagnostyka na najwyższym poziomie

To nie tylko centrum wypoczynkowe z zachwycającymi, górskimi widokami. To przede wszystkim miejsce, w którym leczy się dzieci. Trafiają do niej młodzi pacjenci, między innymi, z alergiami.

 

ALERGIK NA WOLNYM:

75 Strefa palce lizać!

78 Zagadki czekolady

Majowie słyną z osiągnięć swojej cywilizacji, a w pozostawionych przez nich księgach stale odkrywamy kolejne mądrości. Można w nich znaleźć również zdanie, z którym  prawdopodobnie zgodzi się każdy kilkulatek. Majowie uważali bowiem, że kakao to istny dar z niebios.

81 Alergia na ziemniaka? To się zdarza

83 Pancake syndrom

86 Alergia na Boże Narodzenie

W święta czujecie się gorzej? Macie zatkany nos, wysypkę, kichacie, boli was głowa i jesteście zmęczeni? To może być alergia. Co więcej, sami ją sobie fundujecie. Jak to możliwe? Zagadka kryje się w choince.

89 Odporność. Co warto o niej wiedzieć?

 

WYDARZENIA

92 Zapraszamy do Strefy Alergii. Jesteśmy dla Was codziennie!

94 Nowości i trudności w alergologii

96 Alergolodzy w Toruniu