Tegoroczna konferencja ponownie skupiła krajowych i zagranicznych alergologów zajmujących się nadwrażliwością na pokarmy. Sympozjum odbyło się online. Mimo, że wokół następuje rozluźnienie obostrzeń, prof. Zbigniew Bartuzi, pomysłodawca wydarzenia, nie miał wątpliwości, że decyzja o przeniesieniu konferencji „do sieci” była słuszna.
– Żyjemy w czasach pandemiczno – wojennych. Miejsce, w którym miała odbyć się konferencja, zostało z dnia na dzień zaanektowane przez wojewodę dla uchodźców. Prawdopodobnie znaleźlibyśmy się w bardzo trudnej sytuacji. Mam jednak nadzieję, że ten przekaz internetowy i obecność państwa przed monitorami będzie równie efektywna dla zdobywania wiedzy w zakresie nadwrażliwości alergicznej na pokarm – mówił prof. Zbigniew Bartuzi, przewodniczącym Sekcji Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Sympozjum ma już za sobą pierwszą dekadę i tegorocznym spotkaniem rozpoczęło drugą. Swoją historię zapoczątkowało jako spotkanie pasjonatów, którzy chcieli poszerzać swoją wiedzę.
– W ciągu tych lat nasze sympozjum rozrosło się do dwudniowego maratonu skupiającego kilkuset uczestników zainteresowanych nadwrażliwością na pokarmy. Jest to wielka satysfakcja dla nas, dla komitetu naukowego i organizatorów, że konferencja cieszy się takim powodzeniem – mówił prof. Z. Bartuzi.
Zaznaczał również, że przez ten czas zmieniła się również alergia i nadwrażliwość na pokarmy. – W porównaniu do tego, o czym wiedzieliśmy i mówiliśmy przed dziesięcioma laty, rzeczywiście zmieniło się bardzo dużo w zakresie wiedzy o patogenezie, prewencji, leczenia i nowych metod diagnostycznych. I o tym wszystkim będziemy mówić również na tej konferencji – dodawał podczas sesji inauguracyjnej.
W programie wydarzenia znalazło się kilkadziesiąt wykładów, warsztatów i sesji. Uczestnicy sympozjum rozpoczęli od bloku poświęconego diagnostyce molekularnej w rozpoznawaniu alergii. Ta tematyka została też poruszona w jednym z wykładów w sesji inauguracyjnej. Przedstawiciele środowisk alergologicznych zajmowali się również anafilaksją popokarmową, nowymi mechanizmami powstawania nadwrażliwości oraz wpływem pożywienia na zaostrzenie astmy. Nie zabrakło także sesji wspólnej z dietetykami oraz bloku poświęconego zagadkom diagnostycznym w alergii pokarmowej. Tematem wykładów była również immunoterapia oraz kliniczne postaci i zespoły chorobowe alergii na pokarmy.
Wydarzenie skupiło niemal całe polskie środowisko alergologów zajmujących się nadwrażliwością na pokarmy Tradycyjnie miało również obsadę międzynarodową. Swoje wykłady wygłosili prof. Enrico Scala z Rzymu oraz prof. Rudolf Valenta z Wiednia.
Agnieszka Kalinowska
Więcej na: https://sympozjumanp.pl/