Strefa Alergii | Trendy w alergii
Alergia na pracę?

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
W pierwszej chwili określenie ”uczulenie na pracę” może brzmieć absurdalnie, ale taka hipoteza pasowałaby do objawów, które zaobserwowała u siebie 21-letnia Monika.

Monika jest logistykiem i w takim zawodzie poszukiwała pracy. Po kilku rozmowach kwalifikacyjnych została przyjęta do działu zamówień w dużym centrum handlowym. Jakiś czas po rozpoczęciu pracy zauważyła, że męczy ją katar i pokrzywka, które ustępowały po paru dniach urlopu. Niestety wracały, gdy Monika ponownie rozpoczynała pracę.

Jak przebiegała diagnostyka 21-latki?

  1. Monika zgłosiła się z objawami do alergologa, który rozpoczął diagnostykę od przeprowadzenia wywiadu.
  2. Podczas rozmowy odkrył, że kobieta w przeszłości dostała diagnozę alergii na brzoskwinię.
  3. Dzięki testom molekularnym potwierdzono, że winowajcą jej powracających objawów jest Pru p 3, białko brzoskwini znajdujące się, między innymi w pyłku na skórce owocu.
    Więcej o diagnostyce molekularnej przeczytacie w tekście: https://strefaalergii.pl/trendy/alergia-w-molekularnym-swiecie/


Rozwiązanie zagadki:

Początkowo wydawało się, że rozwiązanie nie jest wcale takie łatwe. Monika pracowała w części administracyjnej centrum, oddalonej od hali sprzedażowej, nie miała więc bezpośredniego kontaktu z owocami brzoskwini. Okazało się jednak, że alergen brzoskwini obecny na skórce, unosił się wraz z pyłkiem owocu również w powietrzu i to w dużych ilościach. Poprzez wdychanie go u Moniki dochodziło do występowania objawów [1].

Sylwia Gałązka

[1] Borghesan F, Mistrello G, Roncarolo D, Amato S, Plebani M, Asero R. Respiratory allergy to lipid transfer protein. Int Arch Allergy Immunol. 2008;147(2):161-5.