Strefa Alergii | Rok z alergią

Letnie smaki, czyli alergia na pomidora

/ 5.

Data publikacji: 2023-06-02
Do przeczytania w 5 minut
Sezonowe owoce i warzywa a alergia... Jednym ze smaków lata jest żywo czerwony, soczysty pomidor. Chętnie zjadamy go na kanapkach, dodajemy do sałatek i innych dań. Do wyboru mamy wiele odmian, kształtów a nawet kolorów. Niestety, u niektórych z nas może wystąpić alergia na pomidora. Jak się ona objawia i czy jest się czego obawiać?

Pomidor na zdrowie

Pomidor to jeden z najzdrowszych produktów, mający w sobie wiele wartości odżywczych. Jest uwielbiany przez większość mieszkańców Europy, szczególnie w południowej części kontynentu. Jakie witaminy ma w sobie pomidor? Jest ich sporo, a wśród nich: A, B1, B3, B6, B9, C, E, K. Ponadto, jest bogaty w potas, fosfor, magnez i wapń [1]. Osoby, które mają niedobór tych pierwiastków, najczęściej starają się je uzupełnić jedzeniem dużej ilości pomidorów czy piciem soków warzywnych. Pomidory mają także działanie antyoksydacyjne, zapobiegają starzeniu, obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwnowotworowo [2]. Ze względu na niski poziom cukru i kalorii, osoby chorujące na cukrzycę nie muszą ich ograniczać.

pomidory, alergia pomidor, alergia na pomidor, pomidor

Alergeny w miąższu

Pomidory nie tylko przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, ale mogą również wywoływać alergię. Wśród populacji śródziemnomorskiej, 6,5% osób ma alergię na pomidora [3].

Do uczulenia przyczyniają się alergeny znajdujące się w miąższu pomidora:

  • Sola I 1 – profilina – jest to główny alergen pomidora, wykazujący wysokie podobieństwo z białkami znajdującymi się w brzozie, jabłku i trawach. Oznacza to, że między nimi może dojść do reakcji krzyżowej. Jeśli chory ma rozpoznaną alergię na te rośliny, może również odczuwać objawy po zjedzeniu pomidora.
  • Sola I 2 – beta-fruktofuranozydaza pomidorowa – ma niskie znaczenie dla alergików, gdyż zazwyczaj nie powoduje objawów.
  • Sola I 3 – białko przenoszące lipidy – występuje nie tylko w miąższu, ale także w skórce i pestkach. Jest alergenem termostabilnym, co oznacza, że uczula nawet po obróbce termicznej. Może doprowadzić do groźnych reakcji np. wstrząsu anafilaktycznego.
  • Sola I 4 – alergen ten może reagować krzyżowo z jabłkiem, śliwką, brzozą i olchą. W tym przypadku pomocne w zmniejszeniu objawów alergicznych może okazać się odczulanie alergenami brzozy.
  • Sola I 1,3 – beta – glukanaza – prawdopodobieństwo reakcji krzyżowej z oliwką, ziemniakiem, papryką, bananem, pyłkami brzozy i lateksem.
  • Sola I – peroksydaza – nie powoduje zagrożenia dla alergików.
  • Sola I chitynaza – jest alergenem termolabilnym, czyli po obróbce termicznej np. gotowaniu, jego właściwości alergizujące zanikają. Może też krzyżować z bananem, awokado, marakują, kasztanem jadalnym i mąką pszenną [3].

Alergia na pomidora – co w nim może uczulać?

  • Alergeny znajdujące się w pestkach to Sola I 11S Globulina i Sola I wicylina – wykazują duże prawdopodobieństwo występowania objawów, a nawet mogą prowadzić do reakcji anafilaktycznej. Pomimo poddania obróbce termicznej, dalej mają właściwości alergizujące. Alergeny te są także oporne na trawienie, to znaczy, że w stanie niezmienionym przechodzą do jelita grubego przez przewód pokarmowy. Budową odpowiadają białkom znajdującym się w wielu ziarnach i orzechach, takich jak: sezam, słonecznik, orzechy ziemne, włoskie i laskowe.
  • Skórka w pomidorze – znajduje się w składzie wielu przetworów takich jak ketchup czy sok pomidorowy. Te z kolei cechują się dużą ilością jonów niklu, co może być szkodliwe dla osób mających alergię kontaktową na ten pierwiastek i powodować wypryski na skórze [3].

Objawy alergii na pomidory

Najczęściej mogą pojawiać się:

  • Zmiany skórne – pokrzywka, wypryski, rumień,
  • Objawy w jamie ustnej – obrzęk i swędzenie warg, podniebienia, gardła i języka,
  • Objawy żołądkowo-jelitowe – bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunka
  • Objawy dotyczące górnych i dolnych dróg oddechowych – katar, swędzenie nosa, kichanie, skurcz oskrzeli czy obrzęk krtani [4].

pomidor, pomidory, pomidorki, alergia pomidor, alergia na pomidor

Czy to na pewno alergia na pomidora?

Pomidory są także bogate w histaminę, a to oznacza, że powodowane przez nie objawy nie muszę oznaczać alergii pokarmowej tylko nietolerancję histaminy. Substancja ta znajduje się w dużych ilościach szczególnie w młodych pomidorach szklarniowych. Do objawów nietolerancji histaminy należą: bóle głowy, migrena, duszność, kaszel, nieżyt nosa, pokrzywka [3].

Pacjenci z alergią wziewną na brzozę lub trawy mogą zareagować także na pomidora w wyniku reakcji krzyżowej. Jest to spowodowane wysokim podobieństwem białek znajdujących się w brzozie czy trawie i w pomidorze. Występuje wtedy zespół reakcji jamy ustnej czyli pieczenie, mrowienie w jamie ustnej lub obrzęk i swędzenie warg po zjedzeniu wybranych warzyw i owoców [5].

Jak sprawdzić, czy mamy alergię na pomidora? W tym celu alergolog może zlecić testy skórne lub z krwi. Inną opcją jest też próba prowokacji, która powinna być przeprowadzona wyłącznie pod okiem specjalisty. Polega na spożyciu uczulającego pokarmu i obserwowaniu reakcji organizmu [4].

Więcej o testach na alergię przeczytasz tutaj: https://strefaalergii.pl/abc-alergii/testy-na-alergie-w-pigulce/

Co w przypadku alergii na pomidora?

Osoby mające uczulenie na pomidory powinny pamiętać nie tylko o ich unikaniu w surowej wersji. Istotne jest też to, czy objawy pojawiają się po poddaniu pomidorów obróbce termicznej takiej jak gotowanie. Warto jest też zwrócić uwagę na ketchup, przeciery i soki pomidorowe, suszone pomidory a także inne produkty, które mogą je mieć w swoim składzie. Dostępne jest też leczenie objawowe w postaci przyjmowania leków przeciwhistaminowych [3].

[1] Piotrowicz M., Pomidor – wartości odżywcze i witaminy, https://wszystkoojedzeniu.pl/pomidor-wartosci-odzywcze-witaminy [dostęp: 30.05.23].
[2] Zdrojewicz Z., Pachura E., Pachura P., Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego, Post Fitoter 2016, 17(1); 44-48.
[3] Buczyłko K., Nie tylko alergeny: pomidor, Alergia 2013, 2: 16-19.
[4] Durska G., Czy pomidor po obróbce termicznej nadal uczula?, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/alergie/lista/121833,czy-pomidor-po-obrobce-termicznej-nadal-uczula [dostęp: 31.05.23].
[5] Rymarczyk B., Rogala B., Alergia pokarmowa, Lekarz POZ 2018, 5.