Babki jako niegroźne chwasty
Wśród babek, najczęściej występującymi gatunkami w Polsce są: średnia, większa i lancetowata, która jest najbardziej alergenna. Jej pyłki powodują większe zagrożenie poza miastem i w parkach [1]. Jednak kryje w sobie również wiele właściwości leczniczych. Zielarki stosowały tę roślinę jako środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Babkę wykorzystywały również w leczeniu kaszlu i chrypki czy problemów z przewodem pokarmowym. W starożytności używano jej liści przy złamaniach i opuchliznach [2].
Okres pylenia rozpoczyna się na początku maja i trwa aż do września i przez cały ten czas osiąga niskie stężenie [4]. Osoby, które miały wykonane testy skórne i uzyskały dodatni wynik na pyłek babki, z reguły miały słabe lub znikome objawy na ten alergen. I chociaż odczyn ten pojawiał się u 26% badanych, to z powodu niskiego stężenia pyłku, babka nie zajmuje znaczącego miejsca w alergologii. U chorych z wykrytą alergią na babkę, lekarze wykluczyli ten pyłek jako przyczynę silnych objawów [3].
Szczaw
Szczaw zwyczajny występuje powszechnie na łąkach, polanach i przy drogach. Stosuje się go głównie w kuchni polskiej i żydowskiej i jest składnikiem wielu zup, sałatek i sosów. Największe stężenie jego pyłków obserwuje się w pobliżu łąk, a na terenach miejskich stężenie jest na średnim poziomie. Uczulenia na alergeny szczawiu pojawiają się rzadko [5]. Natomiast szczaw górski może stanowić zagrożenie dla alergików podczas pobytu w górach [1]. Chwast ten w maju ma niskie stężenie, które wzrasta w czerwcu i utrzymuje się do lipca, po czym znów spada. Pylenie szczawiu kończy się na początku września [4]. Oprócz możliwego działania alergennego, na szczaw trzeba też uważać z innych względów. Spożywany w nadmiernych ilościach może powodować kamicę nerek, z powodu dużego stężenia szczawianów [6].
Pomimo, że stężenia szczawiu i babki są zwykle niskie, poważniejsze objawy alergii na te rośliny mogą pojawić się przy bezpośrednim kontakcie na dużych łąkach i w terenach niekoszonych trawników. Dlatego osoby, które zawodowo zajmują się utrzymaniem tego typu miejsc, mogą być bardziej narażone na nasilenie objawów [1].
Pokrzywa – chwasty na zdrowie?
Najpowszechniejszymi gatunkami tej rośliny w naszym kraju są pokrzywa zwyczajna i żegawka. Można je znaleźć w zaroślach, na nieużytkach, w wilgotnych lasach, przydrożach i podmokłych miejscach [1]. Pokrzywa znajduje się jest w składzie wielu kosmetyków, leków, żywności oraz napojów. Zawiera witaminy A, B2, B5, C, K, a także potas, żelazo czy jod [7]. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a także przeciwdziała wypadaniu włosów czy nadciśnieniu, obniża cholesterol oraz jest pomocna przy leczeniu ran [8].
Pokrzywa pyli od końca maja aż do początku października, a do września osiąga wysokie stężenie pyłków w atmosferze [9]. Wśród badanych osób, 27% z nich miało dodatni wynik na pyłek pokrzywy. Natomiast u jedynie 3% chorych występowały objawy alergiczne [3].
Wśród objawów alergii na pokrzywę, najczęściej może pojawić się:
- łzawienie,
- swędzenie i pieczenie oczu,
- ból głowy,
- podrażnienie dróg oddechowych [9].
Choć babka, szczaw i pokrzywa stanowią niewielkie zagrożenie dla alergików, to nie możemy o nich całkiem zapominać. Pyłki tych chwastów potrafią się rozprzestrzeniać w powietrzu w ogromnych ilościach i z tego powodu warto jest zachować ostrożność. Natomiast najistotniejsze znaczenie dla alergika może mieć bylica. Więcej o tym chwaście możesz przeczytać tutaj: https://strefaalergii.pl/rok/bylica-rozne-oblicza/