Strefa Alergii | Rok z alergią

Bylica w powietrzu, alergia na talerzu – reakcje krzyżowe

/ 5.

Data publikacji: 2024-09-03
Do przeczytania w 5 minut
Alergia na bylicę może skutecznie utrudnić nam korzystanie z uroków późnego lata i wczesnej jesieni. Tym bardziej, że popularny w naszym klimacie chwast jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii. Zdarza się również, że osoby z alergią na bylicę doświadczają objawów po zjedzeniu niektórych pokarmów pochodzenia roślinnego. Dlaczego tak się dzieje?

Objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa może objawiać się obrzękiem, świądem, mrowieniem oraz pieczeniem jamy ustnej i gardła. Mówi się wówczas o zespole alergii jamy ustnej (z ang. oral allergy syndrome, OAS). Z alergią na pokarmy związek mają również nudności, wymioty, biegunka i zaparcia. Do objawów spoza układu pokarmowego należą m.in. duszność, pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy. Szczególnie ciężkim objawem alergii pokarmowej jest anafilaksja, czyli szybko rozwijająca się reakcja nadwrażliwości, zagrażająca życiu pacjenta.

Czym są zespoły pyłkowo-pokarmowe?

Alergeny pyłkowe charakteryzują się podobną budową do roślinnych białek pokarmowych. Stąd zdarzają się sytuacje, w których u osób z alergią na pyłki rozwijają się objawy alergii pokarmowej po zjedzeniu konkretnego owocu lub warzywa. Wówczas mamy do czynienia z zespołem pyłkowo-pokarmowym (z ang. pollen-food syndrome, PFS). Za określeniem „zespół pyłkowo-pokarmowy” kryje się szereg reakcji krzyżowych między białkami pyłków a białkami pochodzącymi z pokarmów roślinnych.

W PFS to alergen wziewny uczula jako pierwszy, więc alergia wziewna ma charakter pierwotny. Nadwrażliwość na pokarmy stanowi reakcję wtórną, ponieważ wynika z alergii na pyłki [1]. Zespoły pyłkowo-pokarmowe związane z alergią na bylicę to:

  • zespół bylica-seler-przyprawy,
  • zespół bylica-musztarda,
  • zespół bylica-brzoskwinia,
  • zespół bylica-rumianek [2].

Bylica i reakcje krzyżowe

Alergia na bylicę może dotyczyć nawet 15% Europejczyków i 10–15% Polaków. W Polsce pyłek tego chwastu stanowi trzecią co do częstości przyczynę sezonowego alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa i spojówek [2,3]. Głównym alergenem bylicy jest Art v 1 (defensyna), która uczula nawet 95% osób z alergią na pyłek tej rośliny [3]. Białkami najbardziej zaangażowanymi w reakcje krzyżowe bylicy z pokarmami są Art v 4 (profilina) i Art v 3 (białko z grupy nsLTP). Im większe podobieństwo w budowie wykazują białka, tym większe prawdopodobieństwo zajścia reakcji krzyżowej. Kiedy identyczność w strukturze alergenów przekracza 70%, można mówić o wysokim ryzyku reaktywności krzyżowej [7].

Bylica pospolita

Zespół seler–bylica–przyprawy

Reakcje krzyżowe pomiędzy Art v 4 a innymi profilinami mogą doprowadzić do wystąpienia zespołu bylica–seler–przyprawy. W wyniku tych interakcji objawy alergii pokarmowej u osób z alergią na bylicę mogą rozwinąć się po zjedzeniu selera, marchwi, pietruszki, pomidora, papryki oraz niektórych przypraw [2,4,5]. Coraz więcej badaczy podkreśla rolę Art v 1 w reakcjach krzyżowych pomiędzy bylicą a selerem. Być może reaktywność krzyżowa defensyn odgrywa znaczącą rolę u części osób z alergią na seler ze współistniejącą alergią na bylicę [6].

Zespół bylica–brzoskwinia

Za zespołem bylica–brzoskwinia kryją się reakcje krzyżowe Art v 3 bylicy z innymi białkami z grupy nsLTP. Osoby z zespołem bylica–brzoskwinia mogą wykazywać objawy alergii pokarmowej po zjedzeniu brzoskwini i innych roślin z rodziny różowatych, takich jak jabłko, wiśnia, śliwka czy morela [4,5].

Zespół bylica–musztarda

U osób z alergią na bylicę objawy pokarmowe mogą również pojawić się po zjedzeniu musztardy i roślin z rodziny kapustowatych, czyli brokuła, kapusty i kalafiora. W zespole bylica–musztarda znaczenie mają reakcje zachodzące zarówno w obrębie nsLTP, jak i profilin [4,5].

Zespół bylica–rumianek

W reakcjach krzyżowych bylicy z rumiankiem biorą udział inne grupy białek. Prawdopodobnie stoją za nimi defensyny (Art v 1) i białka PR-10, do których należy Art v 2 bylicy [2].

Zespół pyłkowo-pokarmowy Rośliny reagujące krzyżowo Główne grupy białek zaangażowane w reakcje krzyżowe
Zespół bylica–seler–przyprawy seler, marchew, kminek, koper, pietruszka, kolendra, anyż, pomidor, papryka, pieprz, mango, cebula, czosnek, por profiliny

 

Zespół bylica–musztarda musztarda, kapusta, brokuł, kalafior profiliny, nsLTP
Zespół bylica–brzoskwinia brzoskwinia, jabłko, gruszka, wiśnia, śliwka, morela, migdał nsLTP, profiliny
Zespół bylica–rumianek Rumianek białka PR-10, defensyny

Diagnostyka zespołów pyłkowo-pokarmowych

Pierwszym etapem diagnostyki PFS jest dokładny wywiad z pacjentem. Trzeba ustalić, po jakich pokarmach występują objawy alergii. Następnie alergolog może zlecić przeprowadzenie badań pod kątem uczulenia na pyłki. Pacjent może zostać skierowany na testy skórne i badania z krwi [8].

Z uczuleniem na bylicę współistnieje często uczulenie na brzozę lub trawy. W takich przypadkach objawy alergii pokarmowej mogą wynikać z alergii pierwotnej na pyłki innych roślin. Diagnostyka molekularna alergii stanowi niezwykle pomocne narzędzie w zrozumieniu, który alergen tak naprawdę odpowiada za objawy. Dzięki pomiarom specyficznych przeciwciał klasy E (immunoglobulin E, IgE) z krwi można określić, na które konkretnie białka jest uczulony pacjent. Diagnostyka molekularna pozwala też na ocenę prawdopodobieństwa wystąpienia reakcji krzyżowych z innymi pokarmami w przyszłości.

Maria Cabaj

[1] Carlson, G., & Coop, C. (2019). Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. In Annals of Allergy, Asthma and Immunology (Vol. 123, Issue 4). https://doi.org/10.1016/j.anai.2019.07.022

[2] Buczyłko K., Nie tylko alergeny: bylica, Alergia, 2015, 4: 7-11.

[3] Kowal K., Użyteczność oznaczania Art v 1 u pacjentów z alergią na pyłki przed kwalifikacją do immunoterapii alergenowo swoistej, Alergia, 2023, 39-42

[4] Popescu FD. Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens. World J Methodol. 2015 Jun 26;5(2):31-50. doi: 10.5662/wjm.v5.i2.31. PMID: 26140270; PMCID: PMC4482820.

[5] Egger, M., Mutschlechner, S., Wopfner, N., Gadermaier, G., Briza, P., & Ferreira, F. (2006). Pollen-food syndromes associated with weed pollinosis: An update from the molecular point of view. In Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology (Vol. 61, Issue 4). https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2006.00994.x

[6] Cosi V, Gadermaier G. The Role of Defensins as Pollen and Food Allergens. Curr Allergy Asthma Rep. 2023 Jun;23(6):277-285. doi: 10.1007/s11882-023-01080-3. Epub 2023 May 13. PMID: 37178263; PMCID: PMC10281898.

[7] Bublin, M. and Breiteneder, H. (2020), Cross-reactivities of non-homologous allergens . Allergy, 75: 1019-1022. https://doi.org/10.1111/all.14120

[8] Molecular Allergology User’s Guide 2.0