Składniki zupy ze szparagów:
- Pęczek szparagów
- 1 korzeń pietruszki
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy ze słoika
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- Szczypta suszonego lubczyku
- Szczypta suszonego majeranku
- Szczypta suszonej pietruszki
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałą część, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić na osobnym naczyniu.
- Korzeń pietruszki umyć, obrać i pokroić w słupki. Umieścić w naczyniu wraz z szparagami.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku i przełożyć do naczynia ze szparagami i pietruszką.
- Wszystko razem natrzeć oliwą, posolić i posypać przyprawami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Wyjąć warzywa z piekarnika, przełożyć do blendera kielichowego, zalać bulionem i dokładnie zblandować na gładką masę.
- Podawać z pokruszonymi orzechami.