Składniki:
- 2 tortille lub pity pszenne (tortille możesz zrobić również sam)
- 1 awokado
- 2 Pomidory
- 2 ogórki świeże
- 1/2 kostki fety ( tradycyjnej lub wegańskiej)
- 1 papryka słodka
- 1 cebula czerwona
- Kilka oliwek ( czarne lub zielone)
- Mała puszka kukurydzy złocistej
- Mix sałat
Sos:
- 8 łyżek majonezu wegańskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Odrobina pieprzu,
- Szczypta soli
- Szczypta słodkiej papryki mielonej
Wykonanie:
- Na początku pokrój wszystkie warzywa
- Awokado pokrój w plasterki, pomidory, ogórki oraz paprykę w kosteczkę.
- Fetę również podaj w formie kosteczki, a cebulę pokrój w piórka.
- Kukurydzę odcedź na sitku aby pozbyć się zalewy. Oliwki podaj całe lub pokrojone.
Przygotuj sos:
- Połącz majonez z jogurtem. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do mieszanki z majonezem. Przypraw sos odrobiną pieprzu, soli oraz papryki słodkiej. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw go do lodówki na chwilę.
- Podgrzej na patelni tortille z obu stron
- Z jednej strony połóż wcześniej przygotowany sos. Wyłóż na połowie tortilli mix sałat dodaj wszystkie warzywa i pokrojoną fetę.
- Złóż tortille (lub pite) przełóż na talerz i jedz razem z dodatkiem sosu.
- 4-5 Porcje
Paulina Karaś