Vege tortilla - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Vege tortilla

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Kolorowa tortilla w wersji bezmięsnej z bogactwem warzyw polanych sosem... Ślinka cieknie na samą myśl. Zatem czas wypróbować przepis i cieszyć się smakiem.

tortilla, danie na talerzu, vege tortilla

Składniki:

  • 2 tortille lub pity pszenne (tortille możesz zrobić również sam)
  • 1 awokado
  • 2 Pomidory
  • 2 ogórki świeże
  • 1/2 kostki fety ( tradycyjnej lub wegańskiej)
  • 1 papryka słodka
  • 1 cebula czerwona
  • Kilka oliwek ( czarne lub zielone)
  • Mała puszka kukurydzy złocistej
  • Mix sałat

Sos:

  • 8 łyżek majonezu wegańskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Odrobina pieprzu,
  • Szczypta soli
  • Szczypta słodkiej papryki mielonej

warzywa na talerzu, vege tortilla, tortilla

Wykonanie:

  1. Na początku pokrój wszystkie warzywa
  2. Awokado pokrój w plasterki, pomidory, ogórki oraz paprykę w kosteczkę.
  3. Fetę również podaj w formie kosteczki, a cebulę pokrój w piórka.
  4. Kukurydzę odcedź na sitku aby pozbyć się zalewy. Oliwki podaj całe lub pokrojone.

Przygotuj sos:

  1. Połącz majonez z jogurtem. Wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do mieszanki z majonezem. Przypraw sos odrobiną pieprzu, soli oraz papryki słodkiej. Dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw go do lodówki na chwilę.
  2. Podgrzej na patelni tortille z obu stron
  3. Z jednej strony połóż wcześniej przygotowany sos. Wyłóż na połowie tortilli mix sałat dodaj wszystkie warzywa i pokrojoną fetę.
  4. Złóż tortille (lub pite) przełóż na talerz i jedz razem z dodatkiem sosu.
  5. 4-5 Porcje

Paulina Karaś

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.