Składniki:
- 800 g tofu twardego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 4 łyżki oliwy do pieczenia
- 36 g cukru waniliowego
- ¾ szklanki napoju owsianego
- 80 g rodzynek
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Mielone siemię lniane umieścić w małym naczynku, dodać wodę, wymieszać i odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
- Tofu umieścić w blenderze kielichowym, dodać cukier, oliwę, napój owsiany i siemię lniane.
- Zblendować na gładką masę.
- Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 °C w opcji góra- dół.
- Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 60-70 minut, do suchego patyczka.
- Posypać cukrem pudrem