Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Pyszny sernik bez… sera

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Sernik, król wielkanocnego stołu. Tylko jak go zrobić, gdy ma się alergię na mleko, a często także na jajko? Przychodzimy z pomocą. Mamy dla Was przepis na pyszny sernik bez... sera. Zapewniamy, że ciasto skradnie serce nie tylko alergików. Zaczynamy świąteczne wypieki!

Składniki:

  • 800 g tofu twardego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 4 łyżki oliwy do pieczenia
  • 36 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki napoju owsianego
  • 80 g rodzynek
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Mielone siemię lniane umieścić w małym naczynku, dodać wodę, wymieszać i odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
  2. Tofu umieścić w blenderze kielichowym, dodać cukier, oliwę, napój owsiany i siemię lniane.
  3. Zblendować na gładką masę.
  4. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 °C w opcji góra- dół.
  6. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 60-70 minut, do suchego patyczka.
  7. Posypać cukrem pudrem