Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 105 ml mleka ( krowie lub roślinne wg tolerancji)
- 1/2 dojrzałego banana
- 1 łyżeczka oleju
- Opcjonalnie cukier
Dodatki:
- Garść borówek amerykańskich
- Kilka malin
- Pół banana
- Kilka wiórek kokosowych lub migdałów w płatkach (do dekoracji)
Wykonanie:
- Na początku rozgnieć widelcem banana dodaj do niego mleko i wymieszaj trzepaczką.
- Następnie dodaj mąkę oraz łyżeczkę oleju.
- Wymieszaj wszystko dokładnie aby nie było grudek i odstaw na chwilę aby ciasto odpoczęło .
- W tym czasie rozgrzej patelnię i piecz placuszki na patelni aż się zarumienią z dwóch stron. Z przepisu wychodzi około 7 sztuk placuszków.
- Przygotuj owoce, pokrój banana w plasterki i podaj placuszki z resztą owoców posypane wiórkami kokosowymi lub migdałami.
- Ciesz się smakiem
Paulina Karaś