Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Indyk z brukselką w occie balsamicznym

/ 5.

Data publikacji: 2022-04-05
Do przeczytania w 1 minutę
Dzisiaj mamy dla was aromatycznego indyka z brukselkami. Danie nie zawiera jajek ani mleka, ale będzie idealne nie tylko dla alergików. Polecamy!

Składniki:

Brukselki:

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • łyżka płatków z orzechów tygrysich (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry

Indyk:

  • 300 g mięsa z indyka
  • 100 ml napoju jaglanego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

  1. W małym naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, olej, syrop z agawy, paprykę słodką i wędzoną oraz szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania konsystencji sosu.
  2. Włączyć piekarnik i nastawić go na temperaturę 180 ° C w opcji góra- dół.
  3. Brukselki umyć i przekroić na pół. Gdy wszystkie będą gotowe to umieścić je w naczyniu z gotowym sosem i dokładnie wymieszać. Należy zwrócić uwagę na to, aby każda z brukselek była dokładnie pokryta sosem. Następnie wszystkie brukselki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wymieszać brukselki i piec jeszcze przez 10 minut.
  4. W między czasie rozgrzać patelnię z olejem, pokroić mięso z indyka w kostkę i położyć na patelni.
  5. Wymieszać napój jaglany z kurkumą i wlać na patelnię z mięsem. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  6. Na talerz położyć mięso, a na nie karmelizowane brukselki. Posypać żurawiną, orzechami tygrysimi oraz posiekaną kolendrą. W razie potrzeby można polać octem balsamicznym. Podajemy z dzikim ryżem, sorgo lub kaszą jaglaną.