Składniki:
Brukselki:
- 500 g brukselki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta soli
- 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- łyżka płatków z orzechów tygrysich (opcjonalnie)
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
Indyk:
- 300 g mięsa z indyka
- 100 ml napoju jaglanego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
- W małym naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, olej, syrop z agawy, paprykę słodką i wędzoną oraz szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania konsystencji sosu.
- Włączyć piekarnik i nastawić go na temperaturę 180 ° C w opcji góra- dół.
- Brukselki umyć i przekroić na pół. Gdy wszystkie będą gotowe to umieścić je w naczyniu z gotowym sosem i dokładnie wymieszać. Należy zwrócić uwagę na to, aby każda z brukselek była dokładnie pokryta sosem. Następnie wszystkie brukselki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wymieszać brukselki i piec jeszcze przez 10 minut.
- W między czasie rozgrzać patelnię z olejem, pokroić mięso z indyka w kostkę i położyć na patelni.
- Wymieszać napój jaglany z kurkumą i wlać na patelnię z mięsem. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
- Na talerz położyć mięso, a na nie karmelizowane brukselki. Posypać żurawiną, orzechami tygrysimi oraz posiekaną kolendrą. W razie potrzeby można polać octem balsamicznym. Podajemy z dzikim ryżem, sorgo lub kaszą jaglaną.