Składniki:
- 70 g wegańskiego granulatu proteinowego z grochu
- 375 ml wywaru warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 5 łyżek gotowanej zielonej soczewicy ze słoika
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Granulat umieścić w garnku, zalać wywarem warzywnym i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną na drobno cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do granulatu z grochu.
- Paprykę pokroić w kostkę i dodać do ganka z granulatem.
- Dodać pozostałe składniki oprócz soczewicy. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40 minut.
- Dodać soczewicę i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut.
- Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojoną natka pietruszki.