Czerwony kociołek - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Czerwony kociołek

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Pyszne danie pod znakiem czerwieni. Dlaczego? Spójrzcie tylko na składniki, są smaczne, zdrowe i czerwone. Kociołek pełen warzyw z pewnością Was zachwyci. W sam raz dla alergików a także wegetarian. Spróbujecie?

Składniki:

  • 70 g wegańskiego granulatu proteinowego z grochu
  • 375 ml wywaru warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 5 łyżek gotowanej zielonej soczewicy ze słoika
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

czerwony kociołek, wegańskie danie, danie z czerwonych warzyw, czerwone warzywa, papryka, pomidory

Wykonanie:

  1. Granulat umieścić w garnku, zalać wywarem warzywnym i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną na drobno cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać do granulatu z grochu.
  3. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do ganka z granulatem.
  4. Dodać pozostałe składniki oprócz soczewicy. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40 minut.
  5. Dodać soczewicę i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut.
  6. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojoną natka pietruszki.