Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej
- ½ szklanki karobu
- 1 szklanka napoju owsianego typu Barista
- 3 średnio dojrzałe banany
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
- 1/3 szklanki oliwy do pieczenia
- 3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1o sztuk miękkich suszonych śliwek
- 10 sztuk miękkich suszonych daktyli
Wykonanie:
- Siemię lniane wymieszać z woda i poczekać, aż będzie mieć konsystencję zwartego kisielu.
- Banany obrać i pognieść na pulpę.
- Mąkę przeciąć przez sitko, dodać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na kawałki suszone owoce, pulpę bananową, siemię lniane, olej i napój owsiany.
- Wymieszać razem na gładką masę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza w opij góra-dół i piec przez 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.
Po więcej kulinarnych inspiracji zaglądajcie do zakładki Przepisy dla alergików