Ciasto piernikowe ze śliwkami - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Ciasto piernikowe ze śliwkami

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Wilgotne, wyraziste w smaku. pachnące świętami. Przedstawiamy Wam ciasto piernikowe ze śliwkami bez jajek i mleka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej Piernik ze śliwkami
  • ½ szklanki karobu
  • 1 szklanka napoju owsianego typu Barista
  • 3 średnio dojrzałe banany
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
  • 1/3 szklanki oliwy do pieczenia
  • 3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1o sztuk miękkich suszonych śliwek
  • 10 sztuk miękkich suszonych daktyli

Wykonanie:

  • Siemię lniane wymieszać z woda i poczekać, aż będzie mieć konsystencję zwartego kisielu.
  • Banany obrać i pognieść na pulpę.
  • Mąkę przeciąć przez sitko, dodać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone na kawałki suszone owoce, pulpę bananową, siemię lniane, olej i napój owsiany.
  • Wymieszać razem na gładką masę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza w opij góra-dół i piec przez 60 minut.
  • Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.

Po więcej kulinarnych inspiracji zaglądajcie do zakładki Przepisy dla alergików