Krem z pieczonych buraków, czyli przepisy świąteczne w nowej odsłonie
Składniki:
- 3 większe buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do pieczenia
- 2 ziemniaki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml zakwasu z buraków
- Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
- Szczypta sproszkowanego imbiru
Wykonanie:
- Buraki i ziemniaki umyć i pokroić na grubsze talarki. Obtoczyć w oleju razem z ząbkami czosnku, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół przez ok 60 minut.
- Wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, umieścić w blenderze kielichowym i dodać resztę składników.
- Zblendować na krem.
Kluski z makiem
Składniki:
- 2 garści makaronu ryżowego typu wstążki
- ½ szklanki mielonego maku
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
- Makaron ugotować wedle instrukcji z niewielką ilością soli. Odcedzić.
- Mak, migdały, skórkę z pomarańczy, olejek waniliowy i płynny miód razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Wymieszać razem z makaronem.
Ciasto piernikowe ze śliwkami – przepisy świąteczne bez jajek
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej
- ½ szklanki karobu
- 1 szklanka napoju owsianego typu Barista
- 3 średnio dojrzałe banany
- ½ szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody
- 1/3 szklanki oliwy do pieczenia
- 3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1o sztuk miękkich suszonych śliwek
- 10 sztuk miękkich suszonych daktyli
Wykonanie:
- Siemię lniane wymieszać z woda i poczekać, aż będzie mieć konsystencję zwartego kisielu.
- Banany obrać i pognieść na pulpę.
- Mąkę przeciąć przez sitko, dodać wszystkie suche składniki. Wymieszać.
- Dodać pokrojone na kawałki suszone owoce, pulpę bananową, siemię lniane, olej i napój owsiany.
- Wymieszać razem na gładką masę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza w opij góra-dół i piec przez 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w nagrzanym piekarniku.
Pierniczki
Składniki:
- 3 i ½ szklanki mąki tortowej orkiszowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki syropu z agawy lub syropu daktylowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego kardamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki wody
- ½ szklanka oliwy do pieczenia
Wykonanie:
- Mąkę orkiszową przesiać przez sitko, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Dodać resztę suchych składników i wymieszać.
- Dodać mokre składniki, połączyć razem i wyrabiać do uzyskania zwartego ciasta.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i wyciąć z nich foremkami różne kształty.
- Pierniczki ułożyć w 1 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.
- Udekorować lukrem lub roztopioną gorzką czekoladą i skórką pomarańczową.