Pierś z indyka w sosie śmietankowym - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pierś z indyka w sosie śmietankowym

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Zdrowy obiad, a do tego smaczny i łatwy w wykonaniu? Mamy coś takiego dla Was. Delikatne mięso z ryżem i warzywami to połączenie idealne, na które decyduje się wielu z nas. To jedno z dań, które chce się jeść częściej. Smacznego!

Składniki:

  • Pierś z indyka (mała)
  • Pół paczki ryżu (50 gr)
  • Kilka różyczek brokułu
  • 2 mini marchewki
  • 4 łyżki śmietanki (może być 18% tradycyjna lub wegańska)
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki

pierś z indyka, obiad, danie na talerzu, zdrowy obiad

Wykonanie:

  1. Wstaw paczkę ryżu do gotującej i osolonej wody (gotuj wg przepisu na opakowaniu).
  2. W tzw. międzyczasie przygotuj pierś z indyka, pokrój ją w małe kawałeczki przypraw pieprzem, papryką słodką oraz solą.
  3. Przygotowane mięso smaż na rozgrzanej patelni aż będzie miękkie.
  4. W osobnych garnkach ugotuj brokuł oraz marchewkę.
  5. Do usmażonego mięsa dodaj 4 łyżki śmietany przypraw papryką oraz pieprzem.
  6. Podaj ryż, mięso z sosem śmietankowym oraz warzywa.

Paulina Karaś

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.