Składniki:
- 1 awokado Hass
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 2 kromki chleba tostowego
Wykonanie:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyjąć z twardej skórki.
- Każdą z połówek awokado pokroić w poprzek na tzw. „księżyce”.
- Plastry szynki przekroić wzdłuż i owinąć każdym z plasterów 1 część awokado.
- Nagrzać piekarnik do 180 st. C, umieścić awokado na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 minut.
- W międzyczasie w małym naczynku wymieszać olej, wyciśnięty sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chleb tostowy posmarować powstałym sosem z obydwu stron.
- Po wyjęciu z piekarnika awokado, wstawić na kolejne 10 minut chleb tostowy.