Олія чорного кмину - чарівний засіб від алергії? - Strefa Alergii
Strefa Alergii | тенденції в алергії

Олія чорного кмину – чарівний засіб від алергії?

/ 5.

Читається за 3 хвилини
Все частіше олія чорного кмину згадується як ефективний засіб для полегшення симптомів алергії. Це правда? Давайте перевіримо, що характеризує чорний кмин і яке його значення при алергії, астмі та атопічному дерматиті.

Кмин чорний, або цмин посівний, — трав’яниста рослина з сімейства лютикових. Культивується переважно в південній частині Польщі. Росте в країнах з теплим кліматом, включаючи Туреччину, Сирію, Саудівську Аравію, Індію, а також в Південній Європі. Може досягати до 45 см у висоту. Чорний кмин має довгасте сіро-зелене листя, розгалужене стебло та сині або білі квіти, що з’являються з червня по вересень. Плоди цієї рослини дозрівають у вересні. Вони містять чорне насіння з пряним, гірким і гострим смаком [1].

Czarnuszka, kwiaty czarnuszki, olej z czarnuszki, olej z czarnuszki na alergię

Застосування чорного кмину

Найчастіше чорний кмин можна зустріти на кухні, у вигляді прянощів. Використовується як замінник перцю через меншу подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка. Насіння цієї рослини додають у випічку, хліб, овочі, м’ясо, сир, а також використовують як консервант. Крім насіння, з чорного кмину можна отримати олію і настоянку [1].

Популярний чорний кмин і в косметичній промисловості. Виробники додають отриману олію в косметику для людей з чутливою і подразненою шкірою. Має захисну дію, покращує структуру шкіри, має антиоксидантні властивості. Крім того, ми можемо знайти його в засобах по догляду за волоссям, масажі та в парфумерній промисловості [2].

Олія чорного кмину при проблемах зі здоров’ям

Чорний кмин, як у формі олії, так і у вигляді насіння, має такі ефекти:

  • Протизапальний
  • Антибактеріальний
  • Противірусний
  • Знеболювальний
  • Сечогінний
  • Захист шлунка, нирок, дихальної та нервової систем
  • Регулювання рівня ліпідів і цукру в крові
  • Протираковий
  • Протиалергічний

Він також містить багато цінних вітамінів, таких як: фолієва кислота, аскорбінова кислота, тіамін, рибофлавін і мінерали: цинк, магній, кальцій, залізо, фосфор [1]. Однак основний компонент чорного кмину, тимохінон, відповідає за більшість його корисних властивостей

nasiona i olej z czarnuszki, nasiona czarnuszki, olej z czarnuszki, olej z czarnuszki na alergię

Олія чорного кмину та алергія

Тому розглянемо протиалергічну дію олії чорного кмину. Згідно з дослідженнями, ця дорогоцінна рослина контролює рівень активності нашої імунної системи. Коли у пацієнта є алергія, його організм надмірно реагує на певні речовини, що призводить до різних захворювань. Таким чином, олія чорного кмину призначена для пригнічення цієї надмірної активності, що може призвести до полегшення симптомів алергії [3].

Фахівці довели, що тимохінон блокує розвиток запалення, вивільнення гістаміну та зменшує проблеми, викликані астмою. Це пояснюється тим, що вміст олії чорного кмину має ефект розслаблення трахеї та розширення бронхів. У проведеному дослідженні люди, які приймали цей продукт, покращили лікування симптомів астми [4]. З іншого боку, в іншому дослідженні за участю 600 учасників, які страждають на астму, 70% з них не мали симптомів [5].

Дослідники довели, що чорний кмин також може мати лікувальний ефект при алергічному риніті, оскільки він мінімізує закладеність носа, свербіж у носі та надмірне чхання. Результат отримано через 15 днів застосування [6].

Виявилося, що корисні властивості цієї рослини можуть допомогти і при атопічному дерматиті. І все це завдяки полегшенню запалення та зволожуючому ефекту, а також ряду цінних вітамінів, таких як: A, B1, B3, E, F. Особливо вітамін E може запобігти висиханню шкіри, цинк прискорює загоєння ран, а флавоноїди пригнічують поява алергічних реакцій. За даними дослідження, у людей, які мали запалення на шкірі рук, а точніше екзему, після вживання чорного кмину спостерігалося поліпшення стану шкіри [7].

 

Як використовувати нігеллу?

Олію можна наносити на шкіру, додавати в різні страви або приймати всередину. Однак, як і з будь-яким продуктом, призначеним для покращення здоров’я, слід вжити всіх запобіжних заходів. Фахівці наголошують, що ще мало досліджень застосування олії чорного кмину та її основної діючої речовини.

Проведені випробування найчастіше проходили в лабораторних умовах, тому важко безпосередньо перевести їх на людське використання.

Однак, якщо ми думаємо, чи справді олія чорного кмину допоможе нам від алергії, варто проконсультуватися з алергологом перед використанням цієї речовини. Також слід враховувати можливі побічні ефекти, протипоказання, супутні захворювання, прийом ліків тощо.

Natalia Gajek

____________

Переклад: Соломія Пукаляк

[1] Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, 3, 95-102.
[2] Kaźmierczak, Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Post N Med. 2018, 61-64.
[3] Ciesielska-Figlon K., Daca A., Lisowska K.A., Olej z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa) jako produkt immunomodulujący, Postępy Fitoterapii, 1/2019.
[4] Koshak A.,Wei L., Koshak E., Wali S., Alamoudi O. i inni. Natural therapeutic approach of Nigella sativa (Black seed) fixed oil in management of Sinusitis. W: Psysotherapy Research, T. 31. 2017. s. 403–409.
[5] Deena A.S., Hussain M. i H. Musharraf. Nigella sativa (black seed) is an effective herbal remedy for every disease except death – a Prophetic statement which modern scientists confirm unanimously: A review. W: Advancement in Medicinal Plant Research. T. 4. 2016. s. 27–57.
[6] Nikakhlagh S1, Rahim F, Aryani FH, Syahpoush A, Brougerdnya MG, Saki N. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol. 2011 Sep-Oct;32(5):402-7. doi: 10.1016/j.amjoto.2010.07.019. Epub 2010.
[7] Aljabre SH, Alakloby OM, Randhawa MA. Dermatological effects of nigella sativa. Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery. 2015;19(2):92-98. doi:10.1016/j.jdds.2015.04.002.

[8] Palczyński C, Kupryń – Lipińska I., Kuna P., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w
zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 2017