Strefa Alergii | Wydarzenia

Ostrzeżenie GIS: Chleb bezglutenowy wycofany ze sklepów

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-27
Do przeczytania w 4 minuty
GIS wydał ważne ostrzeżenie. Ze sprzedaży wycofany został chleb bezglutenowy z pestkami dyni. W pieczywie wykryto zanieczyszczenie orzeszkami ziemnymi, które u osób uczulonych mogą wywołać groźne reakcje alergiczne.

Orzeszki ziemne w chlebie bezglutenowym

W środę 26 czerwca Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu handlowego dwóch rodzajów chleba z Piekarni bezglutenowej Ultraeuropa [1]. Przyczyną podjęcia interwencji przez GIS było zanieczyszczenie ziaren dyni znajdujących się w chlebach marek WISO i Bracia Piskorkowie. W ziarnach wykryto obecność orzeszków ziemnych. Na etykietach produktów brakuje informacji o zawartości tych alergenów. Piekarnia wstrzymała już wysyłkę wskazanego przez GIS pieczywa do sklepów w całej Polsce. Trwają badania nad przyczynami zanieczyszczenia [1].

Konsumenci z alergią na orzeszki nie powinni spożywać chleba o następujących numerach partii:

WISO – chleb bezglutenowy (350 g)

  • 2405290785 (data minimalnej trwałości: 05/12/2024),
  • 2406061154 (data minimalnej trwałości: 12/12/2024),
  • 2405231110 (data minimalnej trwałości: 28/11/2024),
  • 2405170420 (data minimalnej trwałości: 24/11/2024),
  • 2405070891 (data minimalnej trwałości: 10/11/2024).

Bracia Piskorkowie – Adam i Antoni – bezglutenowy chleb z pestkami dyni (350 g)

  • 2405100611 (data minimalnej trwałości: 09/11/2024) [1].

PRZECZYTAJ CAŁY KOMUNIKAT GIS – TUTAJ

Chleb bezglutenowy z dynią

Źródło: GiS

Alergia na orzeszki ziemne – skrajnie niebezpieczna

Orzeszki ziemne należą do najczęściej uczulających, a jednocześnie najbardziej niebezpiecznych alergenów pokarmowych. Mogą wywołać poważne reakcje, takie jak wstrząs anafilaktyczny. Ryzyko dotyczy zwłaszcza dzieci. Objawy alergii na orzeszki ziemne przeważnie pojawiają się na krótko po ich spożyciu (w ciągu od kilku sekund do 2 godzin). Należą do nich m.in.:

  • pokrzywka,
  • zaczerwienienie i świąd skóry,
  • obrzęk,
  • świszczący oddech,
  • kaszel,
  • wymioty,
  • ból brzucha.

U osób najsilniej uczulonych reakcja może wystąpić już w wyniku kontaktu przezskórnego lub inhalacyjnego [2].

Prawo wymaga, by zawartość orzeszków ziemnych i produktów pochodnych była zadeklarowana na etykietach lub wywieszkach (w przypadku żywności sprzedawanej luzem, na wagę). Informacja o obecności tych alergenów powinna zostać wyróżniona (np. czcionką, kolorem, tłem) [3].

[1] Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie z obrotu handlowego wyrobów piekarniczych z pestkami dyni zanieczyszczonymi orzeszkami ziemnymi (2024). Online: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-z-obrotu-handlowego-wyrobow-piekarniczych-z-pestkami-dyni-zanieczyszczonymi-orzeszkami-ziemnymi

[2] Gawryjołek J., Krogulska A., Alergia na orzeszki ziemne – epidemiologia, patomechanizm, czynniki ryzyka, drogi ekspozycji, objawy i rokowanie (2022). Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology 2022; 9, 3: 150–159. Online: https://www.termedia.pl/Alergia-na-orzeszki-ziemne-epidemiologia-patomechanizm-czynniki-ryzyka-drogi-ekspozycji-objawy-i-rokowanie,123,47744,0,0.html

[3] Co musi zawierać etykieta (2022). Online: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/001770