Strefa Alergii | Trendy w alergii

Stres roślin a ich potencjał do wywoływania alergii

/ 5.

Data publikacji: 2024-09-11
Do przeczytania w 4 minuty
Mówiąc o stresie, mało kto ma na myśli rośliny. Zjawisko to odnosimy raczej do ludzi i ewentualnie zwierząt. Czy roślina też może być zestresowana? Jeśli tak, zastanówmy się, co to znaczy, jak się objawia, w jaki sposób wpływa na właściwości tej rośliny. I oczywiście, czy może mieć związek z alergią.

Czy rośliny się stresują?

Stres jest reakcją organizmu w odpowiedzi na zewnętrzne bodźce, które zakłócają jego równowagę i wymagają szybkiej adaptacji do aktualnych warunków. Roślina jest organizmem żywym i – tak jak każdy żywy organizm – może się stresować. Przez stres rośliny rozumie się stan fizjologiczny wywołany działaniem czynników środowiskowych, powodujący zahamowanie procesów wzrostu i rozwoju oraz zakłócenie reprodukcji. Roślina odpowiada na stres poprzez szereg reakcji obronnych zakodowanych w genotypie, które wynikają z jej pochodzenia i adaptacji do określonej strefy klimatycznej.

Co stresuje rośliny?

Wyodrębnione są dwie grupy czynników wywołujących stres u roślin: biotyczne i abiotyczne. Stres biotyczny to taka sytuacja, w której zachodzi negatywny wpływ jednego organizmu na drugi. Może to być zarówno konkurencja między pokrewnymi lub takimi samymi organizmami, jak i atak jednego organizmu (np. chorobotwórczego, czyli patogenu) na drugi. Natomiast stres abiotyczny u roślin wywołują czynniki stresogenne pochodzące z przyrody nieożywionej (np. temperatura, nasłonecznienie, wiatr, nawodnienie, zasolenie itp.). Wynika z tego, że roślina przeżywać może w swoim życiu bardzo dużo różnych stresów, co z pewnością ma wpływ na jej właściwości.

Podlewanie rośliny w trakcie suszy

Dlaczego stres roślin je zmienia?

Roślina, żeby przetrwać w otaczającym ją środowisku, musi być wyposażona w różne narzędzia, które umożliwią jej to przetrwanie. Należy do nich m.in. złożony system immunologiczny roślin. Częścią tego układu jest bogaty zestaw białek nazywanych białkami związanymi z patogenezą (ang. pathogenesis related), czyli tzw. białka PR. Aktualnie znanych jest kilkanaście rodzin białek PR (od PR-1 do PR-17). Białka te reagują na różne bodźce środowiskowe działające na roślinę. Ulegają aktywacji w odpowiedzi obronnej roślin na atak patogenów, uszkodzenia spowodowane przez szkodniki oraz różne czynniki abiotyczne. Aktywacja białek PR wiąże sia zarówno ze wzrostem ich stężenia, jak i wzrostem aktywności enzymatycznej (w przypadku białek posiadających takie właściwości). Zmiany te mają na celu zapewnienie roślinie możliwości przetrwania, wzrostu i rozwoju w zmiennych warunkach środowiska.

Dlaczego białka systemu obronnego roślin są ważne dla ludzi?

Roślinne białka stresu są uznanymi alergenami. Najbardziej znana, choć niejedyna, jest prawdopodobnie grupa białek PR-10. Do tej grupy alergenów należy bowiem główny alergen pyłku brzozy – Bet v 1. Alergen ten odpowiada przed wszystkim za uczulenie na brzozę, ale jest też związany z zespołem alergii jamy ustnej, który wynika z reakcji alergicznej na różne owoce, warzywa czy orzechy spowodowanej przez alergeny podobnie do Bet v 1, również będące białkami PR-10.

Brzoza

Nie tylko białka PR-10 są istotnymi alergenami roślinnymi pełniącymi w roślinach funkcje odpornościowe. Wiele spośród tych alergenów znanych jest jednak głównie pod nazwami biochemicznymi lub wynikającymi z ich funkcji. Należą tu m.in. defensyny (PR-12), białka podobne do taumatyny (PR-5) czy białka transportujące lipidy (LTP, PR-14). Wszystkie mają właściwości uczulające.

Czyli co ma wspólnego stres roślin z alergią u ludzi?

Sprawa wydaje się jasna. Jeśli roślina jest poddawana czynnikom stresującym, to stężenie i/lub aktywność białek systemu obronnego (PR) wzrasta. Ponieważ białka te są alergenami, wzrasta w roślinie stężenie/aktywność białek alergennych. To natomiast czyni ją „groźniejszą” dla alergika. W kontekście zmieniającego się klimatu i związanych z tym stresujących rośliny czynników abiotycznych i biotycznych, jak np. gwałtowne zjawiska atmosferyczne, znaczne wahania temperatury, zmieniający się profil roślinnych czynników chorobotwórczych, może być bardzo istotne dla osób uczulonych na alergeny pochodzenia roślinnego (zarówno wziewne, jak i pokarmowe).

[1] Grzebisz W., Nawożenie roślin uprawnych. Podstawy nawożenia (2008). Poznań, PWRiL.

[2] Sinha M. i wsp., Current overview of allergens of plant pathogenesis related protein families (2014). Scientific World Journal, 543195.

[3] Wojtasik W., Kulma A., Odporność roślin na biotyczne czynniki stresowe (2016). Postępy Biologii Komórki, 43(3), 453-476.

[4] Byczkowski B. i wsp., Roślinne białka PR w odpowiedzi na atak grzybów nekrotroficznych (2009). Postępy Biologii Komórki, 36(1), 121–134.

[5] Miczyński K., Rola białek w patogenezie wirusowej i reakcjach odpornościowych roślin (1976). Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 182, 69–81.

[6] Kulbat K., Leszczyńska J., Roślinne białka obronne jako alergeny (2015). KOSMOS, 64(2), 271–280.