Strefa Alergii | Trendy w alergii

Prof. Krzysztof Buczyłko: Alergia na konopie. Co uczula w marihuanie?

/ 5.

Data publikacji: 2024-01-30
Do przeczytania w 5 minut
Na świecie pisano wiele o alergii na przedstawicieli rodziny konopiowatych, w tym na chmiel [1]. W Polsce podobne doniesienia były dotychczas rzadkie. Alergia na konopie może wystąpić podczas uprawy, spożycia lub wstrzyknięcia pochodnych tej rośliny [2].

Jak objawia się alergia na konopie?

Konopie są powszechnie używane poprzez wziewanie. Ich wpływ na drogi oddechowe jest podobny jak palenie tytoniu. Marihuana najczęściej palona jest w papierosach (skręty) lub w fajkach. Rzadziej bywa używana w produkcji naparów i ciasteczek [3].

Wdychanie dymu z konopi indyjskich może być przyczyną następujących objawów:

  • kaszel,
  • plwocina,
  • świsty, duszność [4].

Ostatnio rośnie ilość dowodów wskazujących na konopie jako czynnik wyzwalający ostre napady astmy [5].

Kwitnące konopie

Zespół konopie-owoce-warzywa

Reakcja wobec konopi może być łagodna lub zagrażająca życiu, w zależności od sposobu użycia oraz rodzaju szkodliwego alergenu. Alergia pojawia się u pacjentów, którzy cierpieli wcześniej na uczulenia wobec pyłków innych roślin (wiązu, morwy, chmielu, pokrzywy) botanicznie spokrewnionych z konopiami [6].

Alergeny liści konopi Cannabis sativa mogą reagować krzyżowo również z owocami spotykanymi powszechnie w Polsce. Alergen główny konopi Can s 3 jest odpowiedzialny za pierwotne uczulenie. Wyzwala także krzyżowe alergie pokarmowe z pomidorem, brzoskwinią, tytoniem, pyłkowe z bylicą oraz zawodowe z lateksem.

Co dokładnie uczula w marihuanie?

Szczegółowe zestawienie reakcji krzyżowych jest związane z molekułą Can s 3, czyli białkiem transportującym tłuszcze nsLTP do liści konopi siewnych. Podobne ryzyko niesie uczulenie od błyszczącej skórki jabłka lub puszystej brzoskwini. Jeśli ten właśnie typ alergii dotyczy Ciebie Internauto, to możesz spodziewać się kłopotów po spożyciu wielu pokarmów lub używek.

W poniższej liście wskazano uczone nazwy ich składników, bardzo podobnych do nsLTP. Te proste kody pozwolą łatwo odczytać wynik nowoczesnych testów komponentowych, które zdecydowanie polecam nawet po jednorazowym napadzie silnej alergii. A oto aktualna lista:

  • Act d 10 kiwi,
  • Ara h 9 orzeszków ziemnych,
  • Api g 2 selera;
  • Cit s 3 cytryny,
  • Cor a 8 orzecha laskowego,
  • Dau c 3 marchwi,
  • Mal d 3 jabłka,
  • Mus a 3 banana,
  • Ory s 12 ryżu,
  • Pru d 2S migdałów,
  • Pru p 3 brzoskwini,
  • Sol l 3 pomidora,
  • Tri a 14 pszenicy,
  • Vit v 1 winogron,
  • Zea m 14 kukurydzy
  • używki: Hum l LTP chmielu, Nic t LTP1 tytoniu.

Ponadto LTP konopi reaguje z:

  • Art v 3 pyłku bylicy,
  • Jug r 3 pyłku cedru,
  • Par j 1 pyłku pomurnika.

Na koniec podkreślić należy silne reakcje krzyżowe z Hev b 12 lateksu, spotykanego najczęściej w sterylnych rękawiczkach i prezerwatywach [7].

Zgodność budowy i oddziaływania kolejnego uczulającego składnika konopi, słodkiej w smaku cząsteczki TLP (białko podobne do taumatyny), dla roślin botanicznie niespokrewnionych wynosi od 35 do 95%. Taki wynik nakazuje kolejną ostrożność przy tworzeniu diety alergika LTP/TLP, a także tłumaczy ujemne niekiedy wyniki sIgE dla wzorcowej brzoskwini [8].

TLP (nie mylić z LTP!) znaleziono w surowicach 8 z 44 uczulonych na marihuanę, gdzie towarzyszyła ona uczuleniu na Can s 3 (czyli LTP!) lub była jedyną przyczyną alergii na konopie z ryzykiem alergii krzyżowych.

Susz konopi

Nowy alergen konopi to Can s OEP. Od tej cząstki zależy reakcja krzyżowa z pomidorem, dokładnie z białkiem pomidorów surowych, a także gotowanych o malowniczej nazwie Sol e OEP. Autorowi tego tekstu kojarzy się z piosenką „O sole mio!”, a naprawdę oznacza ważną dla roślin psiankowatych substancję wykorzystującą światło słoneczne, czyli znany niektórym Czytelnikom ze szkoły chloroplast [3].

Przeczytaj więcej tekstów tego Autora:

Ciekawe przypadki pokrzywki od konopi

Mężczyzna (28 lat), wcześniej bez objawów alergicznych, musiał zaprzestać używania konopi z powodu dokuczliwego nieżytu nosa, puchnięcia powiek i swędzenia skóry. Raz wystąpiła u niego anafilaksja po posiłku z pomidorów, ostrej papryki i figi. Często pojawiała się pokrzywka po kontakcie ze skórką brzoskwini oraz obrzęk warg i języka wywołany jabłkami, migdałami, bakłażanem i kasztanami jadalnymi.

Testy skórne okazały się dodatnie na konopie, jabłko, brzoskwinię i pomidora. Wśród możliwych objawów alergii na konopie wymieniono w tej publikacji kontaktową pokrzywkę, objawy podobne do napadowego skurczu tętnic rąk, a nawet zapalenie naczyń przypominające chorobę Buergera [9].

Objawy uczulenia opisano także u hodowcy ptaków, który miał kontakt ze stosowanymi w karmie nasionami. Innym ciekawym przypadkiem było wystąpienie pokrzywki i świądu u plantatora marihuany stosowanej w celach medycznych [10].

Rozpoznawanie alergii na konopie

Gdy podczas wywiadu lekarskiego dotyczącego możliwych przyczyn pokrzywki, kataru lub duszności pacjent wymienia, że zaostrzenie pojawia się zazwyczaj po owocach, warzywach, orzechach, zbożach, lateksie lub produktach z konopi, może to oznaczać zespół LTP [2].

Warto wykonać wówczas punktowe testy skórne (PTS) z wymienionymi produktami w tym z ekstraktem liści C. sativa. Przykładowo w Hiszpanii dodatnie PTS dotyczyły ponad 8% ogółu badanych, nieco więcej wśród palaczy marihuany (14,6%). Odczyny pozytywne częściej pojawiały się wśród chorych z alergią na pomidory z powodu alergii krzyżowej wobec LTP.

Oprócz zaskakująco częstej i różnorodnej w objawach alergii na same konopie zwraca uwagę reakcja krzyżowa marihuany z lateksem i chmielem oraz winoroślą poprzez LTP lub przez inne alergeny „ziela”.

  1. Decuyper II, Van Gasse AL, Cop N et al. Cannabis sativa allergy: looking through the fog. Allergy. 2017 Feb; 72(2):201-206. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27590896/ 
  2. de Larramendi CH, López-Matas MÁ, Ferrer A, Huertas AJ et al. Prevalence of sensitization to Cannabis sativa. Lipid-transfer and thaumatin-like proteins are relevant allergens. Int Arch Allergy Immunol. 2013;162 (2):115-22. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23921252/
  3. Van Gasse AL, Sabato V, Bridts CH, Ebo DG. Emerging allergens: Cannabis. Rev Fr Allergol 2014; 54(3):144-147
  4. Self TH, Shah SP, March KL et al. Asthma associated with the use of cocaine, heroin, and marijuana: A review of the evidence. J Asthma. 2017; 54(7):714-722. Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27858495/
  5. Chatkin JM, Zani-Silva L, Ferreira I et al. Cannabis-Associated Asthma and Allergies. Clin Rev Allergy Immunol. 2017 Sep 18. doi: 10.1007/s12016-017-8644-1.
  6. Freeman GL. Allergic skin test reactivity to marijuana in the Southwest. West J Med. 1983 Jun;138(6):829-31
  7. Palacín A, Gómez‐Casado C, Rivas LA, et al. Graph based study of allergen cross‐reactivity of plant lipid transfer proteins (LTPs) using microarray in a multicenter study. PLoS One. 2012;7(12): e50799
  8. Ebo DG, Swerts S, Sabato Vet al. New food allergies in a European non-Mediterranean region: is Cannabis sativa to blame? Int Arch Allergy Immunol. 2013; 161 (3):220-8
  9. Hermanns-Lé T1, Delvenne P, Piérard GE [Risking the skin for some joints] Rev Med Liege. 2013; 68 (5-6):311-4.
  10. Stöckli SS, Bircher AJ. Generalized pruritus in a patient sensitized to tobacco and cannabis. J Dtsch Dermatol Ges. 2007;5(4):303-4