Strefa Alergii | Rok z alergią

Uczulenie na szczaw? Wspomnienie dzieciństwa

/ 5.

Data publikacji: 2025-05-20
Do przeczytania w 5 minut
Wielu z nas może uśmiechnąć się na wspomnienie wiosennych wypraw na łąkę z woreczkiem w ręku i przestrogą babci, żeby nie zbierać zbyt blisko drogi. Szczaw – kwaśny i świeży – niegdyś trafiał do garnka jako główny składnik szybkiej i taniej zupy. Dziś już mało kto pamięta o tym symbolu prostej, domowej kuchni. A jest to roślina znana nie tylko z zastosowań kulinarnych. Szczaw znajduje się na liście chwastów, które co roku uwalniają uczulające pyłki.

Pospolity chwast czy cenne znalezisko?

Chwasty z rodzaju Rumex liczą około 200 gatunków, z czego około 25 występuje na terenie Polski [1,2,3,5]. Niektóre z nich są uważane za uciążliwe chwasty, podczas gdy inne są wykorzystywane ze względu na ich jadalne liście. Rosną zarówno dziko (na łąkach oraz pastwiskach), jak i w uprawie. Są rozpowszechnione w klimacie umiarkowanym, szczególnie na półkuli północnej. Porastają przede wszystkim obszary nizinne [1]. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z dwoma gatunkami: Rumex acetosa (szczaw zwyczajny) i Rumex acetosella (szczaw polny) [5]. Nazwa Rumex pochodzi prawdopodobnie od greckiego słowa oznaczającego włócznię lub strzałkę i odnosi się do kształtu liści [6].

Szczaw

W zupie i w sałatce

Nasiona szczawiu są zjadane przez ptaki, a liście lub całe rośliny przez niektóre gryzonie i zwierzęta kopytne (króliki, jelenie, owce – stąd angielska nazwa sheep sorrel) [1]. Szczaw to również cenny element diety człowieka (choć w nadmiarze może okazać się nawet trujący, o czym dalej) [1,2]. Jest jadalny zarówno po ugotowaniu (np. w zupie), jak i na surowo (np. w sałatce). Starsze liście bywają gorzkie i twarde, ale nadają się do gotowania [6].

Szczaw ma charakterystyczny kwaśny smak, który przypisuje się wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Dobrze komponuje się z mięsem i nabiałem. W kuchni zastosowanie znajdują również subtelniejsze w smaku kiełki szczawiu, którymi można np. posypać kanapki [6]. Wadą szczawiu jest to, że jego liście szybko tracą jakość po zbiorze. Dlatego roślinę tę rzadko spotyka się na targowiskach [6].

Czy to naprawdę uczulenie na szczaw?

Badania właściwości fitochemicznych szczawiu wykazały, że zawiera on wiele związków bioaktywnych, jest również dobrym źródłem makro- i mikroelementów. Ma niemal tyle samo przeciwutleniaczy co japońska zielona herbata. Jednak wysoki poziom kwasu szczawiowego znacząco zmniejsza biodostępność niektórych minerałów, zwłaszcza wapnia i żelaza. To znaczy, że utrudnia ich wchłanianie [6].

Szczawiany i kwas szczawiowy sprawiają, że spożywanie liści tej rośliny na surowo w dużych ilościach niesie za sobą pewne ryzyko. Związki, o których tutaj mowa, mogą zaszkodzić zwłaszcza dzieciom i osobom w wieku powyżej 55 lat – poprzez zachwianie gospodarki mineralnej. Ich nadmiar jest jednym z czynników przyczyniających się do takich problemów zdrowotnych jak kamica nerkowa i anemia [2,6,7]. Szczawian potasu, wiążąc się z wapniem, tworzy nierozpuszczalny związek, który nie jest wydalany z organizmu [8].

Niekoniecznie alergia

Przedawkowanie szczawianów skutkuje biegunkami, nudnościami, wymiotami, występowaniem zmian skórnych. Świadczą one o zatruciu, choć pokrywają się z objawami charakterystycznymi dla alergii pokarmowej (mimo że najczęściej nie mają z nią nic wspólnego). Groźną konsekwencją nadmiaru szczawianów w organizmie jest uszkodzenie nerek [2].

Szczawiany występują nie tylko w szczawiu – są obecne w większości roślin. Ich znaczącą zawartością charakteryzują się m.in. szpinak i rabarbar. Bardzo wysokie stężenie kwasu szczawiowego w roślinach czyni je niejadalnymi (np. hiacynt, podobna do konwalii kokoryczka) [7]. Dobrą informacją jest to, że gotowanie zmniejsza stężenie kwasu w szczawiu do znikomej ilości [6].

Zupa szczawiowa

Pylenie szczawiu

Wiemy już, jak może wpływać na nas spożycie szczawiu. A co z jego pyłkami, które unoszą się w powietrzu podczas kwitnienia tej rośliny? Okres pylenia szczawiu w Polsce rozpoczyna się w kwietniu, a kończy we wrześniu. Jego pyłek stanowi 1–1,9% całkowitej zawartości pyłku roślin w powietrzu. Najwyższa koncentracja przypada na maj i czerwiec. Jedna roślina potrafi wyprodukować 400 milionów ziaren [3].

Wpływ gatunków Rumex na występowanie objawów alergii sezonowej jest prawdopodobnie większy, niż się uważa. Jego znaczenie uznawane jest za drugorzędne. Jednak prawdopodobnie pozostaje niedoszacowane z powodu nakładania się pylenia szczawiu z pyleniem traw [1]. Szczaw wyprzedza inne chwasty, z których większość (jak bylica czy ambrozja) uwalnia pyłki dopiero późnym latem [4].

Uczulenie na szczaw czy reakcja krzyżowa?

Z nielicznych przeprowadzonych na ten temat badań wynika, że reakcje na szczaw występują u 20% osób z alergią na pyłki. Jest to efekt krzyżowania się alergenów pyłku traw i szczawiu, które są do siebie zbliżone, jeśli chodzi o budowę [9]. O reakcjach krzyżowych mówimy wtedy, gdy u osoby z alergią objawy występują po kontakcie z czymś, na co nie jest uczulona. Jednak mimo to organizm rozpoznał daną cząsteczkę jako zagrożenie. Przyczyną takich „pomyłek” jest podobieństwo w budowie białek znajdujących w pyłkach i pokarmach (szczególnie pochodzenia roślinnego).

[1] Weber R.W., Sheep sorrel (2004). Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 93(2), A6.

[2] Wegiera M., Smolarz D.H., Właściwości lecznicze szczawi (Rumex. sp. L.) (2005). Postępy Fitoterapii 3–4, 98–102.

[3] Dąbrowska A., Ziarna pyłku szczawiu (Rumex L.) i babki (Plantago L.) w powietrzu dwóch dzielnic Lublina i Krasnegostawu /Pollen Grains of Rumex and Plantago in the Air of Two Districts of Lublin and Krasnystaw (2003). Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia, vol. XIII, sec. EEE, 349–354.

[4] OBAS. Serwis alergologiczny. Online: http://www.alergen.info.pl/

[5] Weryszko-Chmielewska E. i in., Analiza sezonów pyłkowych szczawiu w wybranych miastach Polski  w 2011 roku (2011). Alergoprofil, 7(4), 21–24.

[6] Korpelainen H., Pietiläinen M., Sorrel (Rumex acetosa L.): Not Only a Weed but a Promising Vegetable and Medicinal Plant (2020). The Botanical Review, 86(10).

[7] Kalemba-Drożdż M., Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? Przegląd czynników dietetycznych wpływających na ryzyko wystąpienia tej choroby (2020). Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 26(1), 29–34.

[8] Rapiejko P., Pyłek szczawiu. Online: https://www.odetchnijspokojnie.pl/pylek-szczawiu/

[9] Puc M., Characterisation of pollen allergens (2003). Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 10, 143–149.