Składniki (na 3 porcje):
- 500 g fileta z piersi kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- 1 cebula (ok. 100 g),
- 1 ekologiczna kostka rosołowa warzywna (bez ekstraktu drożdżowego, wzmacniaczy smaku, utwardzonych olejów i sztucznych aromatów) + 700 ml wrzątku,
- 250 g cukinii,
- 100 g czerwonej papryki (ok. ½ sztuki),
- 550 g batatów (2 małe sztuki),
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- sok z limonki (do smaku),
- świeża zielenina (np. kolendra),
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokroić filet z kurczaka w kostkę i zamarynować w czerwonej paście curry.
- Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać kurczaka i smażyć, aż mięso się zarumieni i przestanie być surowe.
- Pokroić w kostkę cukinię, paprykę i obrane bataty.
- Dodać cukinię oraz paprykę do kurczaka, wlać sos rybny i smażyć całość przez około 2 minuty.
- Rozpuścić kostkę rosołową w 700 ml wrzątku w dużym garnku, a następnie dodać zawartość patelni oraz bataty.
- Dorzucić świeżą zieleninę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15–20 minut, do miękkości batatów.
- Wlać mleczko kokosowe (wcześniej dokładnie wymieszane), doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.
- Przelać zupę do misek, udekorować zieleniną i podawać na gorąco.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Kaloryczność | 561 kcal |
Białko | 42 g |
Tłuszcze | 23 g |
Węglowodany | 47 g |
Alergeny | ryby (zależnie od składu sos rybnego; zwykle zawiera fermentowane ryby, np. sardele), soja – może znajdować się w paście curry lub sosie rybnym (należy sprawdzić etykietę). |
WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY: