Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Zupa tajska z kurczakiem, mlekiem kokosowym i batatami

/ 5.

Data publikacji: 2025-06-30
Do przeczytania w 3 minuty
Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem, mlekiem kokosowym i batatami to idealne połączenie ostrości, słodyczy i kremowej konsystencji. Orientalne przyprawy i świeży sok z limonki nadają jej wyrazisty smak. Otula jak ciepły koc w chłodny dzień i uderza smakiem jak tropikalna burza. Każda łyżka przenosi wprost na tętniące życiem uliczki Bangkoku.

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 g fileta z piersi kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
  • 1 cebula (ok. 100 g),
  • 1 ekologiczna kostka rosołowa warzywna (bez ekstraktu drożdżowego, wzmacniaczy smaku, utwardzonych olejów i sztucznych aromatów) + 700 ml wrzątku,
  • 250 g cukinii,
  • 100 g czerwonej papryki (ok. ½ sztuki),
  • 550 g batatów (2 małe sztuki),
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • sok z limonki (do smaku),
  • świeża zielenina (np. kolendra),
  • sól do smaku.

Zupa tajska

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić filet z kurczaka w kostkę i zamarynować w czerwonej paście curry.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni. Zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać kurczaka i smażyć, aż mięso się zarumieni i przestanie być surowe.
  3. Pokroić w kostkę cukinię, paprykę i obrane bataty.
  4. Dodać cukinię oraz paprykę do kurczaka, wlać sos rybny i smażyć całość przez około 2 minuty.
  5. Rozpuścić kostkę rosołową w 700 ml wrzątku w dużym garnku, a następnie dodać zawartość patelni oraz bataty.
  6. Dorzucić świeżą zieleninę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15–20 minut, do miękkości batatów.
  7. Wlać mleczko kokosowe (wcześniej dokładnie wymieszane), doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.
  8. Przelać zupę do misek, udekorować zieleniną i podawać na gorąco.

Zupa tajska z kurczakiem

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Kaloryczność561 kcal
Białko42 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany47 g
Alergenyryby (zależnie od składu sos rybnego; zwykle zawiera fermentowane ryby, np. sardele), soja – może znajdować się w paście curry lub sosie rybnym (należy sprawdzić etykietę).