Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Zupa porowa z pulpetami

/ 5.

Data publikacji: 2025-10-24
Do przeczytania w 4 minuty
Masz dość nudnych zup? To połączenie, które musisz poznać! Zupa porowa z pulpetami syci na długo i zaskakuje smakiem. Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa, a przy tym urozmaica tradycyjne menu.

Składniki (na 4 porcje):

Zupa:

  • 350 g pora (jasnozielone i białe części),
  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu),
  • 70 g maślanki naturalnej,
  • 2 kostki bulionu warzywnego (bez dodatku wzmacniaczy smaku) + 1,5 l wrzątku,
  • 20 g (2 łyżki) oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, pieprz, curry i suszony koperek – do smaku.

Pulpety:

  • 400 g mielonego mięsa z piersi indyka 100% (do 2% tłuszczu),
  • 2 jajka,
  • 70 g otrębów owsianych,
  • 60 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól i pieprz – do smaku.

zupa porowa

Sposób przygotowania:

Pulpety

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. W dużej misce połączyć mięso mielone, jajka, otręby, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić rękami, a następnie uformować ok. 10 pulpetów.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pulpety z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż się zarumienią.

Zupa

  1. Jasnozielone i białe części pora dokładnie umyć, a następnie drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić pora, aż zmięknie (ok. 7 minut).
  2. W tzw. Międzyczasie przygotować bulion – kostki warzywne rozpuścić we wrzątku i wlać do garnka z porem. Doprowadzić do wrzenia.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Maślankę należy zahartować – odlać około 5 łyżek gorącej zupy do szklanki, wlać do niej maślankę i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlać do garnka, cały czas mieszając. Po chwili zdjąć zupę z ognia.
  5. Zupę rozlać do misek, dodać pulpety i posypać świeżą natką pietruszki. Podawać na ciepło.

Wielkość porcji:
Jedna porcja (z ok. 2,5 pulpetami) waży około 400 g.

zupa porowa z pulpetami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja – 440 g)
Białko31 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany49 g
Kaloryczność410 g
Alergenyjaja, mleko