Składniki (na 4 porcje):
Zupa:
- 350 g pora (jasnozielone i białe części),
- 400 g ziemniaków (waga po obraniu),
- 70 g maślanki naturalnej,
- 2 kostki bulionu warzywnego (bez dodatku wzmacniaczy smaku) + 1,5 l wrzątku,
- 20 g (2 łyżki) oliwy z oliwek,
- świeża natka pietruszki,
- sól, pieprz, curry i suszony koperek – do smaku.
Pulpety:
- 400 g mielonego mięsa z piersi indyka 100% (do 2% tłuszczu),
- 2 jajka,
- 70 g otrębów owsianych,
- 60 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek,
- świeża natka pietruszki,
- sól i pieprz – do smaku.

Sposób przygotowania:
Pulpety
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. W dużej misce połączyć mięso mielone, jajka, otręby, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić rękami, a następnie uformować ok. 10 pulpetów.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć pulpety z obu stron na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż się zarumienią.
Zupa
- Jasnozielone i białe części pora dokładnie umyć, a następnie drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić pora, aż zmięknie (ok. 7 minut).
- W tzw. Międzyczasie przygotować bulion – kostki warzywne rozpuścić we wrzątku i wlać do garnka z porem. Doprowadzić do wrzenia.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Maślankę należy zahartować – odlać około 5 łyżek gorącej zupy do szklanki, wlać do niej maślankę i dokładnie wymieszać. Następnie powoli wlać do garnka, cały czas mieszając. Po chwili zdjąć zupę z ognia.
- Zupę rozlać do misek, dodać pulpety i posypać świeżą natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Wielkość porcji:
Jedna porcja (z ok. 2,5 pulpetami) waży około 400 g.

| Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja – 440 g) |
| Białko | 31 g |
| Tłuszcze | 14 g |
| Węglowodany | 49 g |
| Kaloryczność | 410 g |
| Alergeny | jaja, mleko |









