Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Zapiekanka makaronowa bezglutenowa

/ 5.

Data publikacji: 2024-04-05
Do przeczytania w 3 minuty
Bezglutenowa zapiekanka makaronowa to pomysł zarówno na sycący obiad, jak i szybką kolację. Wystarczy ugotować makaron, wymieszać go z ulubionymi warzywami i serem, a następnie zapiec w piekarniku. Sami sprawdźcie, jakie to proste!

Zapiekanka makaronowa bezglutenowa – składniki

Zapiekanka makaronowa bezglutenowaSkładniki:

  • 150 g makaronu kukurydzianego penne (bezglutenowego),
  • 150 g cukinii,
  • 35 g cebuli,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g mozzarelli,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 2 g soli,
  • 1 g pieprzu,
  • 1 g czosnku suszonego,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta kurkumy.

Jak zrobić bezglutenową zapiekankę makaronową?

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Warzywa pokroić w kostkę.
  3. W kubku wymieszać śmietanę, jajko oraz przyprawy.
  4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 26×16 cm natłuścić oliwą.
  5. Do naczynia dodać ugotowany makaron, pokrojone warzywa i wymieszać.
  6. Wlać śmietanę razem z jajkiem i przyprawami, wymieszać do połączenia się składników.
  7. Następnie wsypać 100 g tartego sera mozzarella, ponownie wymieszać. Na samą górę wsypać pozostałą część sera.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25–30 minut.
  9. Podzielić na dwie porcje.

Zapiekanka makaronowa bezglutenowa

Zapiekanka makaronowa bezglutenowa – tabela wartości odżywczych

Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja)Wartość
Kaloryczność721 kcal
Zawartość białka32 g
Zawartość tłuszczów37 g
Zawartość węglowodanów69 g
Alergenyjaja, mleko