Zapiekanka makaronowa bezglutenowa – składniki
Składniki:
- 150 g makaronu kukurydzianego penne (bezglutenowego),
- 150 g cukinii,
- 35 g cebuli,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g mozzarelli,
- 150 g śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 5 ml oliwy z oliwek,
- 2 g soli,
- 1 g pieprzu,
- 1 g czosnku suszonego,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta kurkumy.
Jak zrobić bezglutenową zapiekankę makaronową?
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Warzywa pokroić w kostkę.
- W kubku wymieszać śmietanę, jajko oraz przyprawy.
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 26×16 cm natłuścić oliwą.
- Do naczynia dodać ugotowany makaron, pokrojone warzywa i wymieszać.
- Wlać śmietanę razem z jajkiem i przyprawami, wymieszać do połączenia się składników.
- Następnie wsypać 100 g tartego sera mozzarella, ponownie wymieszać. Na samą górę wsypać pozostałą część sera.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25–30 minut.
- Podzielić na dwie porcje.
Zapiekanka makaronowa bezglutenowa – tabela wartości odżywczych
Kalorie, makroskładniki, alergeny (1 porcja) | Wartość |
Kaloryczność | 721 kcal |
Zawartość białka | 32 g |
Zawartość tłuszczów | 37 g |
Zawartość węglowodanów | 69 g |
Alergeny | jaja, mleko |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY