Składniki na wiosenną sałatkę:
- 70 g rzodkiewki (3 sztuki),
- 120 g zielonego ogórka,
- 1,5 garści mieszanki młodych listków,
- 1jajko,
- szczypiorek,
- 10 g pestek dyni (łyżka),
- 3 g soku z cytryny (łyżeczka),
- 15 g musztardy (łyżeczka),
- 10 g oliwy z oliwek (łyżka),
- 70 g pieczywa orkiszowego (2 kromki),
- przyprawy: sól, pieprz, czarnuszka (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić na ćwiartki.
- W tzw. międzyczasie umyć ogórka i rzodkiewki, a następnie pokroić je w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.
- Na patelni zarumienić pestki dyni oraz pieczywo.
- Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i opcjonalnie czarnuszką.
- W dużej misce połączyć mieszankę młodych listków, pokrojone warzywa, jajko, szczypiorek i pestki dyni. Całość posypać szczypiorkiem i polać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z pieczywem orkiszowym.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (z pieczywem/bez pieczywa) |
Białka | 17/13 g |
Tłuszcze | 22/21 g |
Węglowodany | 45/12 g |
Kaloryczność | 448/280 kcal |
Alergeny | jajka, gluten (pieczywo orkiszowe – aby uniknąć glutenu, należy zamienić je na bezglutenowy odpowiednik, np. chleb gryczany, ryżowy, kukurydziany, jaglany bądź gotowe pieczywo bezglutenowe) |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY