Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem, jajkiem i szczypiorkiem

/ 5.

Data publikacji: 2025-05-02
Do przeczytania w 2 minuty
Soczysta, chrupiąca i pełna świeżości – ta wiosenna sałatka wyśmienicie smakuje, jest pełna witamin, a przy tym bardzo apetycznie prezentuje się na stole. Rzodkiewka, ogórek, jajko i szczypiorek tworzą idealny zestaw na lekki lunch, dodatek do obiadu albo śniadanie na świeżym powietrzu. Chcecie poczuć wiosnę na talerzu?

Składniki na wiosenną sałatkę:

  • 70 g rzodkiewki (3 sztuki),
  • 120 g zielonego ogórka,
  • 1,5 garści mieszanki młodych listków,
  • 1jajko,
  • szczypiorek,
  • 10 g pestek dyni (łyżka),
  • 3 g soku z cytryny (łyżeczka),
  • 15 g musztardy (łyżeczka),
  • 10 g oliwy z oliwek (łyżka),
  • 70 g pieczywa orkiszowego (2 kromki),
  • przyprawy: sól, pieprz, czarnuszka (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo. Następnie obrać i pokroić na ćwiartki.
  2. W tzw. międzyczasie umyć ogórka i rzodkiewki, a następnie pokroić je w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.
  3. Na patelni zarumienić pestki dyni oraz pieczywo.
  4. Przygotować sos: wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i opcjonalnie czarnuszką.
  5. W dużej misce połączyć mieszankę młodych listków, pokrojone warzywa, jajko, szczypiorek i pestki dyni. Całość posypać szczypiorkiem i polać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać z pieczywem orkiszowym.

Wiosenna sałatka

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (z pieczywem/bez pieczywa)
Białka17/13 g
Tłuszcze22/21 g
Węglowodany45/12 g
Kaloryczność448/280 kcal
Alergenyjajka, gluten (pieczywo orkiszowe – aby uniknąć glutenu, należy zamienić je na bezglutenowy odpowiednik, np. chleb gryczany, ryżowy, kukurydziany, jaglany bądź gotowe pieczywo bezglutenowe)