Składniki na 10 porcji:
- 300 g mąki orkiszowej,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 180 ml wody,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego imbiru,
- szczypta mielonego kardamonu,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- pół szklanki erytrytolu,
- 4 duże marchewki,
- 2 garście orzechów laskowych,
- 6 łyżek płynnego oleju kokosowego,
- 5 kostek gorzkiej czekolady 90% kakao,
- łyżeczka skórki z pomarańczy,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Sposób przygotowania:
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach.
- Mąkę, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać.
- Siemię lniane dokładnie zmielić, zalać letnią wodą i wymieszać.
- Słodzik połączyć z cukrem wanilinowym, wlać rozpuszczony olej i dodać zżelowane siemię lniane.
- Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać startą marchew, skruszone orzechy (część zostawić do ozdoby gotowego ciasta) i startą skórkę z pomarańczy.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm.
- Piec 60 minut w 180 stopniach.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem orzechowym.
- Upieczone ciasto oblać czekoladą, posypać kruszonymi orzechami.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja/całość) |
Białka | 7/71 g |
Tłuszcze | 25/249 g |
Węglowodany | 30/301 g |
Kaloryczność | 366/3660 kcal |
Alergeny | pszenica/gluten, orzechy laskowe, orzechy ziemne |