Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Wegańskie ciasto marchewkowe

/ 5.

Data publikacji: 2024-11-29
Do przeczytania w 3 minuty
Ciasto marchewkowe to deser wprost stworzony na chłodne jesienne wieczory. Jest wyjątkowo aromatyczne – pachnie przyprawami korzennymi i skórką pomarańczową. Przygotowaliśmy je dla was w wersji wegańskiej. Spróbujcie!

Składniki na 10 porcji:

  • 300 g mąki orkiszowej,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 180 ml wody,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • 4 duże marchewki,
  • 2 garście orzechów laskowych,
  • 6 łyżek płynnego oleju kokosowego,
  • 5 kostek gorzkiej czekolady 90% kakao,
  • łyżeczka skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżki masła orzechowego.

Wegańskie ciasto marchewkowe składniki

Sposób przygotowania:

  1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach.
  2. Mąkę, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać.
  3. Siemię lniane dokładnie zmielić, zalać letnią wodą i wymieszać.
  4. Słodzik połączyć z cukrem wanilinowym, wlać rozpuszczony olej i dodać zżelowane siemię lniane.
  5. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać startą marchew, skruszone orzechy (część zostawić do ozdoby gotowego ciasta) i startą skórkę z pomarańczy.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm.
  8. Piec 60 minut w 180 stopniach.
  9. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem orzechowym.
  10. Upieczone ciasto oblać czekoladą, posypać kruszonymi orzechami.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja/całość)
Białka 7/71 g
Tłuszcze 25/249 g
Węglowodany 30/301 g
Kaloryczność 366/3660 kcal
Alergeny pszenica/gluten, orzechy laskowe, orzechy ziemne