Składniki na ciasto (8 porcji):
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1,5 łyżki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki erytrytolu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1,5 szklanki napoju migdałowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- szczypta soli,
- kropla aromatu waniliowego,
- łyżeczka skórki z cytryny.
Składniki na krem:
- 3 garście orzechów nerkowca,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 0,5 szklanki napoju migdałowego.
Sposób przygotowanie kremu:
Pół szklanki napoju migdałowego zmiksować z orzechami, łyżką soku z cytryny i syropem klonowym. Masę przełożyć do lodówki.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
- Napój migdałowy wymieszać z octem i sokiem z cytryny, a następnie odstawić na 10 minut.
- Oliwę utrzeć ze słodzikiem, aromatem i łyżeczką skórki z cytryny.
- Suche składniki na ciasto połączyć z mokrymi.
- Przelać do formy o średnicy 24 cm. Piec około 50–60 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto po wystudzeniu przeciąć na pół. Krem podzielić na dwie porcje. Jedną przełożyć ciasto, a drugą posmarować wierzch.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 29 g |
Kaloryczność | 258 kcal |
Alergeny | pszenica/gluten, orzechy (nerkowce, migdały) |