Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Wegańskie ciasto cytrynowe z kremem

/ 5.

Data publikacji: 2025-01-23
Do przeczytania w 3 minuty
Wegańskie ciasto cytrynowe z kremem – bez alergenów jajka i mleka krowiego – to wyrazisty deser, który z powodzeniem zastąpi wypieki z tradycyjną masą na bazie masła. Jeden kawałek takiego ciasta zawiera mniej niż 300 kalorii!

Składniki na ciasto (8 porcji):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1,5 łyżki sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki erytrytolu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1,5 szklanki napoju migdałowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • kropla aromatu waniliowego,
  • łyżeczka skórki z cytryny.

Składniki na krem:

  • 3 garście orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 0,5 szklanki napoju migdałowego.

Sposób przygotowanie kremu:

Pół szklanki napoju migdałowego zmiksować z orzechami, łyżką soku z cytryny i syropem klonowym. Masę przełożyć do lodówki.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
  2. Napój migdałowy wymieszać z octem i sokiem z cytryny, a następnie odstawić na 10 minut.
  3. Oliwę utrzeć ze słodzikiem, aromatem i łyżeczką skórki z cytryny.
  4. Suche składniki na ciasto połączyć z mokrymi.
  5. Przelać do formy o średnicy 24 cm. Piec około 50–60 minut – do suchego patyczka.
  6. Ciasto po wystudzeniu przeciąć na pół. Krem podzielić na dwie porcje. Jedną przełożyć ciasto, a drugą posmarować wierzch.

Wegańskie ciasto cytrynowe z kremem

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka6 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany29 g
Kaloryczność258 kcal
Alergenypszenica/gluten, orzechy (nerkowce, migdały)