Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Wegański barszcz biały

/ 5.

Data publikacji: 2025-04-16
Do przeczytania w 3 minuty
Wielkanoc bez jajek i białej kiełbasy – czemu nie? Wegański barszcz biały z wędzonym tofu jest roślinną alternatywą, która śmiało może zagościć na świątecznym stole. Ten przepis udowadnia, że tradycyjne dania da się przygotować w zupełnie nietradycyjnej, lecz równie pysznej wersji.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 ml wegańskiego zakwasu na barszcz biały (w składzie wyłącznie woda, mąka pszenna oraz przyprawy),
  • 100 g marchewki,
  • 40 g pietruszki,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 100 g cebuli,
  • 250 g ziemniaków,
  • 360 g tofu wędzonego,
  • 20 g oleju rzepakowego,
  • 1 l wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól, pieprz – wg uznania,
  • szczypiorek.

Wegański barszcz biały

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Umieścić w garnku wraz z suszonymi grzybami, majerankiem oraz obranymi ząbkami czosnku. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
  2. W tzw. międzyczasie posiekać cebulę oraz pokroić tofu w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru na ostatnie 15 minut gotowania. Po upływie tego czasu wlać zakwas (uprzednio kilkukrotnie wstrząsnąć butelką) oraz dodać podsmażone tofu z cebulą. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Nalać zupę do talerzy i udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem. Można podać z dodatkiem chleba żytniego.

Wegański barszcz biały

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka18 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g
Kaloryczność309 kcal
Alergenysoja, pszenica