Składniki (na 4 porcje):
- 500 ml wegańskiego zakwasu na barszcz biały (w składzie wyłącznie woda, mąka pszenna oraz przyprawy),
- 100 g marchewki,
- 40 g pietruszki,
- 20 g suszonych grzybów,
- 100 g cebuli,
- 250 g ziemniaków,
- 360 g tofu wędzonego,
- 20 g oleju rzepakowego,
- 1 l wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- sól, pieprz – wg uznania,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Umieścić w garnku wraz z suszonymi grzybami, majerankiem oraz obranymi ząbkami czosnku. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 30 minut.
- W tzw. międzyczasie posiekać cebulę oraz pokroić tofu w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru na ostatnie 15 minut gotowania. Po upływie tego czasu wlać zakwas (uprzednio kilkukrotnie wstrząsnąć butelką) oraz dodać podsmażone tofu z cebulą. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Nalać zupę do talerzy i udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem. Można podać z dodatkiem chleba żytniego.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 28 g |
Kaloryczność | 309 kcal |
Alergeny | soja, pszenica |