Tiramisu bez jajek – składniki
Składniki na biszkopt:
- 180 ml napoju owsianego,
- 6 ml octu jabłkowego,
- 250 g mąki pszennej typ 650,
- 80 g cukru pudru (lub 100 g erytrytolu),
- 30 ml oliwy z oliwek
- 4 g sody oczyszczonej,
- 6 g proszku do pieczenia,
- 1 g soli.
Składniki na masę do tiramisu i dodatki:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 6 ml soku z cytryny,
- 40 g cukru pudru (lub 60 g erytrytolu),
- skórka z cytryny,
- 10 g kakao,
- 6 g kawy rozpuszczalnej,
- 120 ml wrzątku.
Sposób przygotowania
- Napój owsiany połączyć z łyżką octu jabłkowego.
- Przesiać przez sito mąkę, połączyć ją z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Oliwę wymieszać z 80 g cukru pudru. Gdy składniki się połączą, wlać połowę napoju sojowego połączonego z octem, następnie połowę mąki. Zamieszać i powtórzyć czynność do wykończenia składników.
- Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Równo rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra dół) przez 30–35 minut (do suchego patyczka).
- Masę do tiramisu wykonać z serka mascarpone i śmietanki, ubijać je na średnich obrotach do uzyskania sztywnej masy. W trakcie dodać skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny oraz cukier puder.
- 6 g kawy rozpuszczalnej zalać 100 ml wody.
- Po upieczeniu biszkoptu poczekać, aż trochę wystygnie i przekroić go na pół w poziomie.
- Na dół naczynia nałożyć jedną część biszkoptu, namoczyć w połowie kawy. Następnie nałożyć masę z serka i oprószyć całość kakao. Powtórzyć czynność z drugą częścią biszkoptu.
- Przełożyć do lodówki na około 1–2 h. Pokroić na 6 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja/całość) |
Białka | 8/48 g |
Tłuszcze | 39/236 g |
Węglowodany | 60/362 g |
Kaloryczność | 622/3731 kcal |
Alergeny | zboża zawierające gluten (pszenica, owies), mleko |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY