Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Tiramisu bez jajek

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-18
Do przeczytania w 3 minuty
Tiramisu bez jajek smakuje tak samo pysznie jak z ich dodatkiem. Na szczęście ten tradycyjny włoski deser można z łatwością przygotować w wersji dla alergików. Połączenie kawy, mascarpone i kakao w aksamitnym kremie to gratka dla miłośników deserowej klasyki. Czy przeniesie Was do urokliwego Treviso, gdzie podano tiramsu po raz pierwszy? Nic nie stoi na przeszkodzie, by się o tym przekonać!

Tiramisu bez jajek – składniki

Składniki na biszkopt:

  • 180 ml napoju owsianego,
  • 6 ml octu jabłkowego,
  • 250 g mąki pszennej typ 650,
  • 80 g cukru pudru (lub 100 g erytrytolu),
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 4 g sody oczyszczonej,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 1 g soli.

Składniki na masę do tiramisu i dodatki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 6 ml soku z cytryny,
  • 40 g cukru pudru (lub 60 g erytrytolu),
  • skórka z cytryny,
  • 10 g kakao,
  • 6 g kawy rozpuszczalnej,
  • 120 ml wrzątku.

Sposób przygotowania

  1. Napój owsiany połączyć z łyżką octu jabłkowego.
  2. Przesiać przez sito mąkę, połączyć ją z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. Oliwę wymieszać z 80 g cukru pudru. Gdy składniki się połączą, wlać połowę napoju sojowego połączonego z octem, następnie połowę mąki. Zamieszać i powtórzyć czynność do wykończenia składników.
  4. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Równo rozprowadzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra dół) przez 30–35 minut (do suchego patyczka).
  5. Masę do tiramisu wykonać z serka mascarpone i śmietanki, ubijać je na średnich obrotach do uzyskania sztywnej masy. W trakcie dodać skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny oraz cukier puder.
  6. 6 g kawy rozpuszczalnej zalać 100 ml wody.
  7. Po upieczeniu biszkoptu poczekać, aż trochę wystygnie i przekroić go na pół w poziomie.
  8. Na dół naczynia nałożyć jedną część biszkoptu, namoczyć w połowie kawy. Następnie nałożyć masę z serka i oprószyć całość kakao. Powtórzyć czynność z drugą częścią biszkoptu.
  9. Przełożyć do lodówki na około 1–2 h. Pokroić na 6 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja/całość)
Białka8/48 g
Tłuszcze39/236 g
Węglowodany60/362 g
Kaloryczność622/3731 kcal
Alergenyzboża zawierające gluten (pszenica, owies), mleko

Tiramisu bez jajek