Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Tarta ze śliwkami bez jajek

/ 5.

Data publikacji: 2024-09-27
Do przeczytania w 3 minuty
Tarta ze śliwkami bez jajek? Da się zrobić. By ciasto szybciej się związało i nie było zbyt kruche, można dodać do niego miód. Dla miłośników słodkości przygotowaliśmy ten deser w wersji z czekoladą. Ciekawe połączenie? Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 130 g masła,
  • szczypta soli,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • pół opakowania serka mascarpone,
  • 3 garści śliwek,
  • ¼ szklanki erytrytolu,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Tarta ze śliwkami bez jajek - krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, miód, masło i szczyptę soli zagniatać. Uformować w kulkę i wyłożyć do foremki o średnicy 26 cm.
  2. Ciasto równo rozłożyć, formując ranty o wysokości 1 cm. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w 180 stopniach.
  3. Śliwki pokroić w kostkę lub półksiężyce, poddusić na patelni pod przykryciem. Dodać łyżeczkę cynamonu i słodzik.
  4. Czekoladę rozpuścić w rondelku (odłożyć jedną kostkę do przybrania gotowej tarty). Rozpuszczoną czekoladę połączyć z serkiem mascarpone.
  5. Na upieczoną formę wyłożyć podduszone śliwki, następnie wylać masę czekoladową. Na wierzch zetrzeć kostkę czekolady.
  6. Po wystudzeniu tartę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Tarta ze śliwkami i czekoladą

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 kawałek)
Białka 6 g
Tłuszcze 20 g
Węglowodany 35 g
Kaloryczność 340 kcal
Alergeny pszenica, mleko