Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej,
- 2 łyżki miodu,
- 130 g masła,
- szczypta soli,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół opakowania serka mascarpone,
- 3 garści śliwek,
- ¼ szklanki erytrytolu,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, miód, masło i szczyptę soli zagniatać. Uformować w kulkę i wyłożyć do foremki o średnicy 26 cm.
- Ciasto równo rozłożyć, formując ranty o wysokości 1 cm. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w 180 stopniach.
- Śliwki pokroić w kostkę lub półksiężyce, poddusić na patelni pod przykryciem. Dodać łyżeczkę cynamonu i słodzik.
- Czekoladę rozpuścić w rondelku (odłożyć jedną kostkę do przybrania gotowej tarty). Rozpuszczoną czekoladę połączyć z serkiem mascarpone.
- Na upieczoną formę wyłożyć podduszone śliwki, następnie wylać masę czekoladową. Na wierzch zetrzeć kostkę czekolady.
- Po wystudzeniu tartę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 kawałek) |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 20 g |
Węglowodany | 35 g |
Kaloryczność | 340 kcal |
Alergeny | pszenica, mleko |