Składniki:
Spód:
- 100 g mąki ryżowej,
- 60 g skrobi ziemniaczanej,
- 60 g mąki migdałowej,
- 2 jajka,
- 20 g ksylitolu,
- szczypta soli,
- 30 g oleju rzepakowego.
Nadzienie:
- 450 g mrożonej dyni w kostce,
- 200 ml pełnotłustego mleczka kokosowego z puszki (17–19%),
- 100 g miodu,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 5 g oleju rzepakowego do natłuszczenia formy,
- 40 g orzechów nerkowca,
- 40 g orzechów pekan,
- 6 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Rozmrozić dynię.
- Przygotować ciasto: przesiać do większej miski mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i mąkę migdałową. Dodać olej, ksylitol, jajka oraz sól, a następnie wyrabiać ciasto przez 4–5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40–50 minut.
- W czasie chłodzenia ciasta przygotować nadzienie. Otworzyć puszkę mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać jego zawartość, aby warstwy się połączyły. Odmierzyć odpowiednią ilość mleczka i przełożyć do miski. Dodać miód, skrobię ziemniaczaną, cynamon, gałkę muszkatołową, aromat waniliowy oraz sól. Całość zblendować na gładką masę.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C (góra–dół).
- Posmarować formę cienką warstwą oleju przy użyciu pędzelka.
- Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić je na grubsze plastry i wyklejać nimi dno oraz boki formy o średnicy około 24 cm. Docisnąć ciasto palcami, aby równomiernie pokryło całą powierzchnię formy. Nakłuć widelcem.
- Wylać nadzienie dyniowe na przygotowany spód i wyrównać szpatułką.
- Wstawić tartę do piekarnika i piec przez około 70–80 minut do zarumienienia.
- Pozostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej.
- Gdy tarta nieco ostygnie, posypać ją posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
- Tartę przechowywać w lodówce.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 4,4 g |
Tłuszcze | 13,6 g |
Węglowodany | 26,4 g |
Kaloryczność | 245 kcal |
Alergeny | jajka, orzechy |
WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY: