Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Tarta dyniowa (bez mleka i masła)

/ 5.

Data publikacji: 2025-03-28
Do przeczytania w 3 minuty
Dynia – aksamitna, słodka, niskokaloryczna – idealnie sprawdzi się jako nadzienie do tarty. W tym niecodziennym wydaniu smakuje równie dobrze, co w klasycznej zupie krem. Tarta dyniowa jest lekkim deserem pełnym głębokiego smaku, cudownie kremowym, a w naszej wersji również całkowicie wolnym nabiału. Spróbujecie?

Składniki:

Spód:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 60 g skrobi ziemniaczanej,
  • 60 g mąki migdałowej,
  • 2 jajka,
  • 20 g ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • 30 g oleju rzepakowego.

Nadzienie:

  • 450 g mrożonej dyni w kostce,
  • 200 ml pełnotłustego mleczka kokosowego z puszki (17–19%),
  • 100 g miodu,
  • 40 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 5 g oleju rzepakowego do natłuszczenia formy,
  • 40 g orzechów nerkowca,
  • 40 g orzechów pekan,
  • 6 g wiórków kokosowych.

Tarta dyniowa - przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrozić dynię.
  2. Przygotować ciasto: przesiać do większej miski mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i mąkę migdałową. Dodać olej, ksylitol, jajka oraz sól, a następnie wyrabiać ciasto przez 4–5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40–50 minut.
  3. W czasie chłodzenia ciasta przygotować nadzienie. Otworzyć puszkę mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać jego zawartość, aby warstwy się połączyły. Odmierzyć odpowiednią ilość mleczka i przełożyć do miski. Dodać miód, skrobię ziemniaczaną, cynamon, gałkę muszkatołową, aromat waniliowy oraz sól. Całość zblendować na gładką masę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180°C (góra–dół).
  5. Posmarować formę cienką warstwą oleju przy użyciu pędzelka.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić je na grubsze plastry i wyklejać nimi dno oraz boki formy o średnicy około 24 cm. Docisnąć ciasto palcami, aby równomiernie pokryło całą powierzchnię formy. Nakłuć widelcem.
  7. Wylać nadzienie dyniowe na przygotowany spód i wyrównać szpatułką.
  8. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez około 70–80 minut do zarumienienia.
  9. Pozostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  10. Gdy tarta nieco ostygnie, posypać ją posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.
  11. Tartę przechowywać w lodówce.

Tarta dyniowa

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka4,4 g
Tłuszcze13,6 g
Węglowodany26,4 g
Kaloryczność245 kcal
Alergenyjajka, orzechy