Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Sorbet malinowy z miętą

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-09
Do przeczytania w 1 minutę
Nic nie orzeźwia tak jak sorbet malinowy z miętą. To deser idealny dla tych, którzy cenią sobie oszczędność czasu, bo da się go przygotować w kilka minut z mrożonych owoców. Dzięki temu – korzystając z zapasów w zamrażarce – można cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Dodatkowym atutem jest fakt, że sorbet, w przeciwieństwie do tradycyjnych lodów, nie zawiera laktozy ani białek mleka krowiego.

Sorbet malinowy

Składniki:

  • opakowanie (500 g) mrożonych malin,
  • 5 łyżek soku z limonki,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • kilka listków mięty,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do blendera.
  2. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Podawać 2 gałki sorbetu z listami mięty.
Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja – 2 gałki)
Białka 1 g
Tłuszcze 1 g
Węglowodany 20 g
Kaloryczność 85 kcal

Sorbet malinowy z miętą