Składniki:
- 1 opakowanie (176 g) ciasteczek Oreo,
- 4 łyżeczki masła,
- 1 wiaderko twarogu sernikowego,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 5 łyżek erytrytolu,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki,
- 2 garści borówek.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka Oreo zmiksować w mikserze, wlać do masy rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
- Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, wsypać masę ciasteczkową i ugnieść palcami.
- Przełożyć do lodówki na około godzinę.
- Masę sernikową zmiksować z serkiem mascarpone i słodzikiem.
- Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i wymieszać tak, by nie było żadnych grudek. Do żelatyny dodać łyżkę masy sernikowej, a następnie starannie wymieszać. Powtórzyć tę czynność dwa razy.
- Dodać całość żelatyny do masy i dokładnie zmiksować.
- Masę wylać na spód ciasteczkowy i przełożyć do lodówki.
- Galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Poczekać, aż lekko zgęstnieje (nie przelewać rzadkiej galaretki do foremki).
- Gdy prawie stężeje, przelać na górę sernika. Do galaretki dodać świeże owoce. Przełożyć do lodówki na noc.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 kawałek) |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 34 g |
Węglowodany | 25 g |
Kaloryczność | 449 kcal |
Alergeny | mleko, pszenica, soja |