Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Schab pieczony z warzywami

/ 5.

Data publikacji: 2025-05-23
Do przeczytania w 3 minuty
Schab pieczony z warzywami to pomysł na zdrowy, domowy obiad, bez wymyślnych składników, sztucznych dodatków i zbędnych kalorii. Chude mięso, pełne aromatu przyprawy i ulubione warzywa tworzą sycące, a zarazem lekkie danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.

Składniki:

  • 360 g schabu wieprzowego bez kości (w plastrach),
  • 30 g oliwy z oliwek (3 łyżki),
  • 400 g ziemniaków (ok. 4 sztuki),
  • 230 g papryki czerwonej (1 sztuka),
  • 160 g cukinii (1/2 sztuki),
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.

Warzywa ważone po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.

Schab pieczony z warzywami składniki

Sposób przygotowania:

  1. Umyć plastry schabu i osuszyć papierowym ręcznikiem. Delikatnie ponacinać każdy plaster.
  2. W dużym naczyniu żaroodpornym rozprowadzić 2 łyżki oliwy (20 g). Ułożyć mięso, obtoczyć je w oliwie, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym oraz papryką wędzoną. Obrócić mięso na drugą stronę i przyprawić ponownie.
  3. Przykryć folią aluminiową (matową stroną do środka) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  4. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę oliwy (10 g) i doprawić tak samo jak schab. Wymieszać i odstawić do lodówki na czas marynowania mięsa.
  5. Po upływie godziny nagrzać piekarnik do 190°C.
  6. Wyjąć schab i warzywa z lodówki. Przełożyć warzywa do naczynia z mięsem. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) lub pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec przez około 80–90 minut (z funkcją góra–dół). Na ostatnie 15 minut zdjąć folię aluminiową, aby mięso i warzywa mogły się lekko przyrumienić. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz grubości plastrów schabu, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać, czy składniki są już odpowiednio miękkie i upieczone.
  8. Po wyjęciu z piekarnika danie przełożyć na talerze.
  9. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje.

Schab pieczony z warzywami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka50 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany52 g
Kaloryczność590 kcal