Składniki:
- 360 g schabu wieprzowego bez kości (w plastrach),
- 30 g oliwy z oliwek (3 łyżki),
- 400 g ziemniaków (ok. 4 sztuki),
- 230 g papryki czerwonej (1 sztuka),
- 160 g cukinii (1/2 sztuki),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.
Warzywa ważone po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych.
Sposób przygotowania:
- Umyć plastry schabu i osuszyć papierowym ręcznikiem. Delikatnie ponacinać każdy plaster.
- W dużym naczyniu żaroodpornym rozprowadzić 2 łyżki oliwy (20 g). Ułożyć mięso, obtoczyć je w oliwie, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym oraz papryką wędzoną. Obrócić mięso na drugą stronę i przyprawić ponownie.
- Przykryć folią aluminiową (matową stroną do środka) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę oliwy (10 g) i doprawić tak samo jak schab. Wymieszać i odstawić do lodówki na czas marynowania mięsa.
- Po upływie godziny nagrzać piekarnik do 190°C.
- Wyjąć schab i warzywa z lodówki. Przełożyć warzywa do naczynia z mięsem. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) lub pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 80–90 minut (z funkcją góra–dół). Na ostatnie 15 minut zdjąć folię aluminiową, aby mięso i warzywa mogły się lekko przyrumienić. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz grubości plastrów schabu, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać, czy składniki są już odpowiednio miękkie i upieczone.
- Po wyjęciu z piekarnika danie przełożyć na talerze.
- Z podanych składników otrzymamy dwie porcje.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 50 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 52 g |
Kaloryczność | 590 kcal |