Rozmarynowe bułeczki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 ml wody
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier i rozmaryn. Wymieszać.
- W małym garnku podgrzać wodę do ok 40 ° C. Dodać drożdże i wymieszać łyżką.
- Drożdże przelać do suchych składników, dodać olej i zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je, chwilę zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, zagnieść przez chwilę i uformować bułeczki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 9 bułeczek.
- Piekarnik nagrzać do 190 ° C w opcji góra- dół.
- Wyłożyć bułeczki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pozostawić między nimi ok 4 cm przerwy, aby wyrastając nie przykleiły się do siebie.
- Na wierzchu bułek naciąć krzyżyk, wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut do delikatnego zarumienienia.
Pasta z ciecierzycy
Składniki:
- 1 szklanka Ciecierzycy w słoiku
- 1 łyżeczka tahini
- 7 suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zblendować na gładka masę. W razie potrzeby dolać wody z ciecierzycy.