Rozmarynowe bułeczki na Sylwestra - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Rozmarynowe bułeczki na Sylwestra

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Szukacie inspiracji na Sylwestra? Polecamy rozmarynowe bułeczki z pastą z ciecierzycy. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, a do tego bez jajek i mleka.

Rozmarynowe bułeczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier i rozmaryn. Wymieszać.
  2. W małym garnku podgrzać wodę do ok 40 ° C. Dodać drożdże i wymieszać łyżką.
  3. Drożdże przelać do suchych składników, dodać olej i zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, wyjąć je, chwilę zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, zagnieść przez chwilę i uformować bułeczki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 9 bułeczek.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 ° C w opcji góra- dół.
  6. Wyłożyć bułeczki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pozostawić między nimi ok 4 cm przerwy, aby wyrastając nie przykleiły się do siebie.
  7. Na wierzchu bułek naciąć krzyżyk, wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut do delikatnego zarumienienia.

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 szklanka Ciecierzycy w słoiku
  • 1 łyżeczka tahini
  • 7 suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zblendować na gładka masę. W razie potrzeby dolać wody z ciecierzycy.