Składniki na 3 porcje:
- 2 małe cukinie,
- 8 plastrów boczku,
- 15 łyżek hummusu naturalnego,
- szklanka passaty pomidorowej,
- ząbek czosnku,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 8 sztuk czarnych oliwek,
- łyżka natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta papryki słodkiej.
Sposób przygotowania:
- Z cukinii odkroić końcówki, następnie zetrzeć na tarce na równe i cienkie plastry.
- Plastry cukinii ułożyć koło siebie w formie jednolitego płata i posmarować hummusem.
- Następnie nałożyć w poprzek plastry boczku i kolejną warstwę plastrów cukinii.
- Ponownie posmarować hummusem.
- Pokrojone pomidorki koktajlowe oraz oliwki równo rozłożyć na warstwę hummusu.
- Całość zawinąć w rulon i pokroić na małe roladki.
- Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Passatę pomidorową wymieszać z przyprawami, dodać ząbek czosnku i świeże zioła, a następnie wylać sos na roladki.
- Piec 40 minut w 180 stopniach.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 19 g |
Tłuszcze | 34 g |
Węglowodany | 20 g |
Kaloryczność | 442 kcal |
Alergeny | sezam |
WYPRÓBUJ TEŻ INNE PRZEPISY: