Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Roladki z cukinii

/ 5.

Data publikacji: 2025-02-07
Do przeczytania w 3 minuty
Roladki z cukinii nadziewane hummusem, z cienkimi plastrami chrupiącego boczku w środku – co powiecie na taką zieloną kolację pod pierzynką z passaty pomidorowej? Wypróbujcie nasz przepis!

Składniki na 3 porcje:

  • 2 małe cukinie,
  • 8 plastrów boczku,
  • 15 łyżek hummusu naturalnego,
  • szklanka passaty pomidorowej,
  • ząbek czosnku,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 8 sztuk czarnych oliwek,
  • łyżka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta papryki słodkiej.

Roladki z cukinii

Sposób przygotowania:

  1. Z cukinii odkroić końcówki, następnie zetrzeć na tarce na równe i cienkie plastry.
  2. Plastry cukinii ułożyć koło siebie w formie jednolitego płata i posmarować hummusem.
  3. Następnie nałożyć w poprzek plastry boczku i kolejną warstwę plastrów cukinii.
  4. Ponownie posmarować hummusem.
  5. Pokrojone pomidorki koktajlowe oraz oliwki równo rozłożyć na warstwę hummusu.
  6. Całość zawinąć w rulon i pokroić na małe roladki.
  7. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Passatę pomidorową wymieszać z przyprawami, dodać ząbek czosnku i świeże zioła, a następnie wylać sos na roladki.
  8. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Roladki z cukinii

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka19 g
Tłuszcze34 g
Węglowodany20 g
Kaloryczność442 kcal
Alergenysezam