Składniki na 3 porcje:
- 2 torebki ryżu arborio,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody,
- 250 g boczniaków,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- skórka z cytryny,
- łyżka natki pietruszki,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta tymianku.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.
- Dodać czosnek i przyprawy.
- Dodać ryż i zalać bulionem warzywnym.
- Gotować, aż bulion w większości zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki. Podlewać wodą, jeśli będzie taka potrzeba.
- Na osobnej patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojone boczniaki oraz pierś z kurczaka.
- Całość smażyć, aż kurczak zmięknie.
- Dodać kurczaka z boczniakami do ryżu, wkroić pomidorki. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać natkę pietruszki.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 31 g |
Tłuszcze | 10 g |
Węglowodany | 67 g |
Kaloryczność | 473 kcal |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY