Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Risotto z boczniakami i kurczakiem

/ 5.

Data publikacji: 2025-01-03
Do przeczytania w 2 minuty
Risotto z boczniakami – czemu nie? By zapewnić sobie solidną porcję białka, warto dodać też z pierś z kurczaka, a całość wzbogacić ulubionymi warzywami. To włoskie danie można modyfikować na wiele sposobów. Przekonajcie się sami!

Składniki na 3 porcje:

  • 2 torebki ryżu arborio,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody,
  • 250 g boczniaków,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.
  2. Dodać czosnek i przyprawy.
  3. Dodać ryż i zalać bulionem warzywnym.
  4. Gotować, aż bulion w większości zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki. Podlewać wodą, jeśli będzie taka potrzeba.
  5. Na osobnej patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojone boczniaki oraz pierś z kurczaka.
  6. Całość smażyć, aż kurczak zmięknie.
  7. Dodać kurczaka z boczniakami do ryżu, wkroić pomidorki. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać natkę pietruszki.

Risotto z boczniakami i kurczakiem

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja)
Białka 31 g
Tłuszcze 10 g
Węglowodany 67 g
Kaloryczność 473 kcal