Pączki bez jajek i mleka - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pączki bez jajek i mleka

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Mamy dla Was świetny przepis na pączki bez jajek i mleka. Nasze słodkości są lekkie, delikatne i przepyszne. Sprawdziliśmy i polecamy!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml napoju owsianego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonego siemienia lnianego+ 40 ml wody
  • 1 l oleju przeznaczony do smażenia pączków

Wykonanie:

  • Siemię lniane umieścić w szklance, zalać wodą i poczekać ok. 10 minut, aż utworzy się z niego zawiesina.
  • 50 ml napoju owsianego lekko podgrzać do ok. 40 stopni, dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić na ok. 15-20 minut.
  • Mąkę przesiać przez sitko i dodać resztę składników wraz z drożdżami.
  • Wyrabiać cisto. Ciasto powinno mieć dość lekką konsystencję, ale dającą się formować. Jeśli zbytnio klei się do rąk, to należy dodać odrobinę oleju.
  • Odstawić gotowe ciasto do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, można zacząć formować pączki.
  • Wlać olej do garnka i zagotować. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, należy umieścić w nim kilka sztuk pączków i smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  • Z przepisu powinno wyjść ok. 13 średniej wielkości pączków.
  • Do dekoracji można użyć roztopionej gorzkiej czekolady lub lukru.

więcej przepisów dla osób z alergiami znajdziecie tutaj: